Miliardarul Bill Ackman și soția sa, Neri Oxman, au cumpărat o participație de aproape 5% la Bursa de Valori din Tel Aviv

Miliardarul Bill Ackman și soția sa, Neri Oxman, au cumpărat o participație de aproape 5% la Bursa de Valori din Tel Aviv
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 ian 2024

Investitorul miliardar în fonduri speculative Bill Ackman și soția sa, Neri Oxman, au cumpărat o participație de aproape 5% la Bursa de Valori din Tel Aviv, a informat miercuri bursa, într-un comunicat de presă, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Anunțul a venit în momentul în care bursa israeliană a anunțat prețul unei oferte secundare de 17.156.677 de acțiuni, sau 18,5% din valoarea sa de piață, la prețul de 20,60 șekeli (5,50 USD) per acțiune, punând achiziția lui Ackman și a soției sale la aproximativ 25 de milioane de dolari, potrivit CNBC.

INFOGRAFIC The Economist: România va avea cel mai rapid ritm de creștere a economiei în Uniunea Europeană, chiar până în 2028 CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC The Economist: România va avea cel mai rapid ritm de creștere a economiei în Uniunea Europeană, chiar până în 2028

”Tranzacția a atras un interes puternic din partea investitorilor din Israel, Statele Unite, Europa și Australia, reflectând un vot puternic de încredere atât în Bursa de Valori din Tel Aviv, cât și în economia israeliană în general”, se arată în comunicat.

Printre cumpărătorii importanți s-au numărat Neri Oxman și Bill Ackman, care au convenit să cumpere aproximativ 4,9% din acțiunile TASE.”, scrie News.ro

Bursa intenționează ”să folosească veniturile nete din această ofertă pentru investiții în infrastructura sa tehnologică”, a adăugat comunicatul.

Ackman, fondator și CEO al Pershing Square Capital Management, cu sediul în New York, a fost un susținător vocal al Israelului de la atacul terorist al Hamas din 7 octombrie asupra țării, care a declanșat o invazie terestră israeliană în Fâșia Gaza.

Soția sa, Oxman, este designer și profesor de arhitectură americano-israeliană.

Achiziția este prima investiție a lui Ackman în Israel de la începutul războiului, potrivit Bloomberg.

Ackman, care este evreu, a fost implicat într-o luptă cu Universitatea Harvard - alma mater - după ce mai mult de 30 dintre grupurile sale studențești au semnat o declarație care atribuia vina în totalitate Israelului pentru atacul condus de Hamas din 7 octombrie, care a ucis 1.200 de oameni și a luat alți 240 de ostatici.

Ackman a apelat la platforma de socializare X, fosta Twitter, pentru a cere ca Harvard să facă publice numele studenților, astfel încât angajatorii de pe Wall Street să se abțină de la angajarea lor.

VIDEO Americanii ne temperează cu eliminarea vizelor: Aveți un optimism nefondat! Plus un sfat - cum să treci de interviu CITEȘTE ȘI VIDEO Americanii ne temperează cu eliminarea vizelor: Aveți un optimism nefondat! Plus un sfat - cum să treci de interviu

Ulterior, el a publicat o scrisoare de 3.138 de cuvinte pe X, pe care o scrisese președintelui de atunci al Harvard, Claudine Gay, subliniind pașii pentru a contracara antisemitismul în creștere în campus.

Ulterior, Ackman a cerut demisia lui Gay, pretinzând că aceasta era vinovată de plagiat și nu făcea suficient pentru a contracara antisemitismul la universitate.

În timp ce a reușit să-și păstreze postul după ce a depus mărturie la o audiere aprinsă a Congresului despre discursul instigator la ură și antisemitism din campus, controversa a determinat-o în cele din urmă pe Gay să demisioneze, la începutul lunii ianuarie.

Titanul fondurilor speculative se descrie atât pro-palestinian, cât și pro-israelian, scriind într-o postare pe X la sfârșitul lunii octombrie: ”Sunt pro-palestinian. Unii ar putea fi surprinși de acest lucru din cauza susținerii mele recente pe @X pentru Israel, dar nu ar trebui să fiți. Sunt anti-terorist, nu anti-palestinian. Nu este inconsecvent să fii pro-israelian și pro-palestinian”.

El a adăugat: ”Perspectiva mea pro-palestiniană a început acum mai bine de 30 de ani, când am fost prezentat comunității palestiniene și situației lor, la începutul anilor 1990”, eș spunând că ”a investit milioane în promovarea dezvoltării economice palestiniene și a coexistenței pașnice”.

viewscnt
Afla mai multe despre
bill ackman
neri oxman
bursa de valori din tel aviv