Mișcarea de scădere se exacerbează la BVB. Piața se apropie de minimele aduse de șocul inițial al invaziei ruse în Ucraina

Mișcarea de scădere se exacerbează la BVB. Piața se apropie de minimele aduse de șocul inițial al invaziei ruse în Ucraina

Sursa foto: Supparsorn Wantarnagon | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 22 sep 2022

Vânzările de pe bursa românească majorează volumele. Reperul unor schimburi de 1 milion de lei, atins pe 10 acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Impulsul de vânzare precipitat de ridicarea dobânzilor pentru dolar a fost valiat în sesiunea de astăzi, unde indicele Dow Jones Average Industrial nu s-a putut desprinde decisiv de pragul psihologic de 30.000 de puncte. Aceasta a creat cși la Bursa de Valori București premisele pentru o sesiune negativă.

Tonul declinului a fost dat chiar de acțiunea-fanion a pieței locale, cea a Băncii Transilvania (TLV). Pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 9,96 milioane lei, aceasta a suferit un recul de 3,04%, până la prețul de 17,88 lei/acțiune.

PROFIT NEWS TV Maratonul de Educație Financiară – Bogdan Maioreanu, eToro: Cu cât ești mai tânăr, cu atât ai mai mult timp să acumulezi avere. În domeniul investițiilor importantă este învățarea continuă CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Maratonul de Educație Financiară – Bogdan Maioreanu, eToro: Cu cât ești mai tânăr, cu atât ai mai mult timp să acumulezi avere. În domeniul investițiilor importantă este învățarea continuă

Cum pe mai multe simboluri au fost atinse niveluri de preț care nu mai fuseseră atinse demult, au fost create condiții pentru ca vânzătorii să se întâlnească în piață cu cumpărătorii. Rulajul de 52,29 milioane lei (10,58 milioane euro) al pieței de acțiuni nu numai că a fost semnificativ peste media perioadei, dar a fost și bine distribuit în adâncime, cu mai multe titluri având o activitate peste limita de 1 milion de lei.

Aceasta nu înseamnă, însă, efervescență. Spre exemplu, titlurile aflate pe locul 2 în topul lichidității, cele ale OMV Petrom (SNP), au însumat transferuri de numai 3,72 milioane lei, într-o zi în care cotația a coborât cu 0,47%, până la prețul de 0,4230 lei/acțiune.

ANALIZĂ 20 de grafice care relevă că piața AeRO de la BVB “a înghețat”. Cauzele și când poate veni “dezghețul” CITEȘTE ȘI ANALIZĂ 20 de grafice care relevă că piața AeRO de la BVB “a înghețat”. Cauzele și când poate veni “dezghețul”

Pe contrasens față e restul pieței, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au avansat cu 0,22%, până la prețul de 1,8600 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,99 milioane lei. De altfel, indicele fondurilor închise de investiții BET-FI a urcat cu 1,01%, până la nivelul de 48.710,08 puncte, sfidând declinul sever, de 2,44%, a titlurilor Evergent Investments (EVER). Acestea s-au stabilizat la prețul de 1,2000 lei/acțiune, în contextul unor schimburi de 1,66 milioane lei.

În general, tabloul bursier a fost unul „roșu”, piața fiind în linia stresului din piețele finanicare internaționale și a trăgaciului tras pe acțiunile Băncii Transilvania: -0,67% pentru indicele compozit BET-XT, -0,79% pentru indicele energetic BET-NG și -0,96% pentru indicele reprezentativ BET care a închis la nivelul de 11.185,17 de puncte, minim a ultimelor 6 luni, așa cum se vede pe graficul atașat.

Mișcarea de scădere se exacerbează la BVB. Piața se apropie de minimele aduse de șocul inițial al invaziei ruse în Ucraina

Un declin chiar mai sever decât media pieței, -3,77%, l-au avut titlurile Electrica (EL) care, pe tranzacții, de 1,50 milioane lei, au atins un nou minim de la listare, de 6,64 lei/acțiune.

Mișcarea de scădere se exacerbează la BVB. Piața se apropie de minimele aduse de șocul inițial al invaziei ruse în Ucraina

Reperul unor transferuri de 1 milion de lei a mai fost depășit pe alte 5 simboluri, toate cu închideri negative: -0,98%, până la prețul de 12,12 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), -2,81%, până la prețul de 1,1760 lei/acțiune, pentru titlurile One United Properties (ONE), -0,84%, până la prețul de 41,35 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), -1,04%, până la prețul de 19,02 lei/acțiune, pentru titlurile MedLife (M) și -0,22%, până la prețul de 45,00 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica