Obligațiunile Municipiului Reșița intră pe bursă la un preț peste valoarea nominală. Finanțare pentru proiectul care asigură independența energetică a sistemului public din oraș

Obligațiunile Municipiului Reșița intră pe bursă la un preț peste valoarea nominală. Finanțare pentru proiectul care asigură independența energetică a sistemului public din oraș

Sursa foto: BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 mar 2024

Titlurile obligatare verzi ale Municipiului Reșița, entitate care și-a majorat de 4 ori bugetul în 4 ani, au un debut pozitiv în ringul bursier.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dacă în multe cazuri emisiuni de obligațiuni de la BVB nu înregistrează tranzacții în ziua listării, titlurile emise de Municipiului Reșița denominate în euro și cu maturitate la 10 ani (RES33E) au consemnat activitate încă de la debut. Până la orele prânzului se efectuaseră schimburi cu 303 titluri, valoarea acestora situându-se cu puțin peste 30.000 de euro.

Dinamizarea vine într-un context în care în plasamentul privat închis în luna noiembrie a anului trecut au fost 31 de jucători care au plasat ordine. Interesul este cu atât mai remarcabil cu cât emisiunea este de 8,83 milioane euro, semnificativ sub ținta de 17,20 milioane euro care se viza a fi atrasă în operațiunea intermediată de BRK Financial Group din Cluj-Napoca.

Prebet Aiud își majorează profitul net cu peste 50% CITEȘTE ȘI Prebet Aiud își majorează profitul net cu peste 50%

Ioan Popa, primarul Municipiului Reșița, a caracterizat obligațiunile drept „oportunitate inovativă” și spune că aceasta s-a impus atunci când viza cofinanțarea proiectului de modernizare a liniei de tramvai, investiție cu o valoare de 100 milioane de euro. „Pe măsura dezvoltării acestui proiect și a derulării lui au sesizat că va fi nevoie de resursă financiară complementară”, a declarat ediulul la evenimentul de deschidere organizat la deschiderea ședinței de tranzacționare de la Bursa de Valori București.

Toate tranzacțiile efectuate în primele 2 ore de tranzacționare au fost peste valoarea nominală de 100 euro pe unitate ale titlurilor care au un cupon anual al dobânzii EURIBOR la 6 luni plus 3,50%. „Cred că este un moment în care Municipiul Reșița își valorifică potențialul”, spune primarul Popa.

Zentiva România – creștere explozivă a profitului net CITEȘTE ȘI Zentiva România – creștere explozivă a profitului net

Suma atrasă ar urma să fie utilizată și pentru co-finanțarea unei centrale de panouri solare pe 30 de hectare cu putere instalată de 21 MW și care ar urma să asigure independența energetică a sistemului public din Reșița incluzând școli, licee, grădinițe, alimentarea electrică a tramvaielor, sistemul de iluminat public și stația de încărcare a autobuzelor electrice.

Obligațiunile emise de Municipiul Reșița vin la bursă în secvență scurtă după listarea la jumătatea lunii ianuarie a obligațiunilor municipale ale Consiliului Județean Cluj, în valoare de 75,68 milioane euro, de asemenea scadente în 10 ani și denominate în moneda unică europeană (CJC33E). „Ne bucurăm să vedem că începe să câștige viteză zona aceasta a obligațiunilor emise de către autoritățile locale”, spune Radu Hanga, președinte al Bursei de Valori București.

Aquila – profit net de aproape 100 milioane lei în 2023 CITEȘTE ȘI Aquila – profit net de aproape 100 milioane lei în 2023

Pentru primarul Popa, obligațiunile sunt opțiunea de co-finanțare în proiectele în derulare: „Ele vin să adauge la fondurile europene pe care am reușit să le câștigăm.”

Agenția de rating Fitch, a acordat Municipiului Reșița scorul BBB- cu perspectivă stabilă, iar conform evaluării efectuate de Morningstar Sustainalytics, această emisiune de obligațiuni îndeplinește cele 4 componente de bază ale principiilor Green Bond (Utilizarea fondurilor, Procesul de Evaluare și Selecție a proiectelor, Gestionarea încasărilor și Cadrul de Raportare).

„Conform agenției Fitch, datoria Municipiului Reșița este sustenabilă”, pune în context această evaluare Valentin Miron, director general al VMB Partners, consultant al emitentului. „Înseamnă că Primăria Municipiului Reșița are capacitatea de rambursare, are capacitatea de a se îndatora mai mult.”

AROBS Transilvania – afaceri în creștere semnificativă și profit net drastic diminuat CITEȘTE ȘI AROBS Transilvania – afaceri în creștere semnificativă și profit net drastic diminuat

Sub acest aspect, Primăria Reșița are proiecte de viitor de amploare ce au nevoie de finanțare ulterioară. Între acestea este este și cel care depășește limitele propriu-zise ale orașului, respectiv modernizarea căii ferate între Timișoara și Reșița, derulat împreună cu municipalitatea Timișoara și cu consiliile județene din Caraș și Timiș. „Încercăm să conectăm orașul spre alte zone, spre Banatul de câmpie”, explică primarul Popa.

Acesta conduce o administrație locală în expansiune. Bugetul local a fost anul trecut de 740 milioane lei, față de 300 milioane lei în 2020 și doar 175 milioane lei în 2016. „Foarte multe primării nu au performanțele financiare pe care le are Reșița”, spune Miron de la VMB Partners.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni municipale
reșița
bvb
bursa
vmb partners
brk financial
radu hanga