OMV își modifică politica de remunerare: va acorda dividende speciale din fluxul de numerar. Petrom și-a recompensat deja suplimentar acționarii cu 2,5 miliarde lei

OMV își modifică politica de remunerare: va acorda dividende speciale din fluxul de numerar. Petrom și-a recompensat deja suplimentar acționarii cu 2,5 miliarde lei
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 15 dec 2022

Grupul austriac OMV, principalul acționar al celei mai importante companii românești de petrol și gaze, OMV Petrom, și-a modificat politica de acordare a dividendelor, ca urmare a gradului de îndatorare, urmând a distribui dividende speciale suplimentar din fluxul de numerar operațional.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Atunci când indicatorul efectului de levier al OMV se situează sub 30%, OMV își propune să distribuie aproximativ 20% până la 30% din fluxul de numerar operațional al Grupului OMV (inclusiv efectele nete ale capitalului circulant) pe an către acționarii săi prin dividendul său regulat, cu prioritate și, în plus, dacă sunt disponibile fonduri suficiente, prin noul instrument al dividendului special. În cazul unui indicator al efectului de levier de 30% sau mai mare, dividendul regulat progresiv al OMV va fi menținut, dar nu va fi plătit niciun dividend special”, precizează compania.

Și compania română, OMV Petrom, a decis în trimestrul al treilea acordarea de dividende speciale în valoare de 2,5 miliarde lei, valoarea totală a dividendelor în primele 9 luni ale anului ridicându-se la 4,4 miliarde lei.

În prezent, indicatorul efectului de levier al OMV este, pe primele 9 luni ale anului, de 9%, ceea ce înseamnă că, pentru acest an, conducerea OMV va distribui dividende speciale. Indicatorul respectiv reprezintă raportul dintre datoria netă (incluzând și capitalul circulant) și suma dintre capitalurile proprii și datoria netă (incluzând și capitalul circulant).

ANALIZĂ Topul celor mai mari brokeri imobiliari din România CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Topul celor mai mari brokeri imobiliari din România

În ultimul său raport, OMV a raportat un nivel al capitalurilor proprii de 27,7 miliarde euro, în timp ce OMV Petrom, unul de 7,9 miliarde euro (38,9 miliarde lei).

La finalul primelor 9 luni, OMV a înregistrat o datorie netă, incluzând și leasing-ul în valoare de 2,6 miliarde euro, în scădere cu 64% față de cea din aceeași perioadă a anului trecut, de 7,4 miliarde euro.

OMV Petrom, în schimb, nu numai că nu a raportat datorii, ci a anunțat o poziție netă de numerar incluzând leasing în valoare de aproape 2,5 miliarde euro (12,2 miliarde lei) la 30 septembrie 2022, superioară celei înregistrată la 30 septembrie 2021, de 1,66 miliarde euro (8,1 miliarde lei).

În trimestrul al treilea, OMV a realizat un flux de numerar (inclusiv efectele nete ale capitalului circulant) de 3,18 miliarde euro, iar pe primele 9 luni ale anului, unul de 6,32 miliarde euro.

Comparativ, OMV Petrom a înregistrat un flux de numerar în trimestru de 650 milioane euro (3,18 miliarde lei) în trimestrul al treilea și unul de 1,94 miliarde euro (9,57 miliarde lei) în primele trei trimestre.

„Acest nou instrument ne va permite să împărtășim succesul nostru financiar cu acționarii noștri, menținând în același timp flexibilitatea strategică pentru planurile noastre de creștere. Compania noastră are o capacitate puternică de generare de numerar și, cu acest nou cadru, ne vom îmbunătăți capacitatea de a returna o parte semnificativă a fluxului nostru de numerar către acționari într-o varietate de condiții de piață”, susține Alfred Stern, Președinte și CEO al OMV.

viewscnt
Afla mai multe despre
dividende
omv
petrom