Păgubiții de la Harinvest ar urma să înceapă să primească bani de compensare în câteva zile

Păgubiții de la Harinvest ar urma să înceapă să primească bani de compensare în câteva zile
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 nov 2015

ASF a trimis înapoi către Fondul de Compensare a Investitorilor lista clienților păgubiți ce ar urma să fie  compensați în limita plafonului de 20.000 de euro prevăzut de sistemul de protecție, spun multiple surse din piață. Distribuirea celor aproximativ 4,26 milioane lei ar urma să înceapă în numai câteva zile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După doi ani de așteptări, păgubiții de la Harinvest ar urma să vadă primele recuperări ale prejudiciilor. Este vorba despre accesarea Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI), care acordă reparații de daune în limita a 20.000 de euro. Lista aprobată în septembrie de Consiliului de Administrație al Fondului și care cuprindea peste 100 de victime care au reclamat furturi operate de la desk-ul Harinvest în anul 2013, a fost returnată, cu aviz favorabil, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la finele săptămânii trecute, spun multiple surse din cadrul instituției.

Ștefan Chirtu, directorul general al Fondului de Compensare, nu a confirmat încă sosirea adresei, însă efectuarea plăților ar urma să înceapă imediat după primirea documentului. Conform deciziei de la finele lunii septembrie, cuantumul acestor sume ar urma să se ridice la 4,26 milioane lei, reprezentând aproximativ un sfert din daunele reclamate de clienții individiduali.

Informația că lista a plecat de la ASF către FCI a fost obținută vineri de Profit.ro, iar persoanele păgubite ne confirmă că au primit vești în același sens din cadrul Autorității. În cadrul Forumului pentru Investitorii Individuali organizat sâmbătă de Bursa de Valori București, Mihai Rangu, șeful direcției de protecție a consumatorilor din cadrul supraveghetorului pieței, a spus că încă din această săptămână Fondul de Compensare își va putea intra în atribuții, efectuând despăgubiri.

"Urmează ca în câteva zile să dea drumul la bani", spune Aurel Marinescu, reclamant în vârstă de 74 de ani al unui furt de un milion de acțiuni Fondul Proprietatea (FP) pe care le avea înregistrate la Depozitarul Central.

Mihail Daschevici, care a denunțat vânzarea abuzivă a acțiunilor sale incluse într-un portofoliu la Harinvest în noiembrie 2013, știe, de asemenea, că lista a plecat de la ASF, dar ieri de dimineața nu aflase că aceasta ar fi ajuns la Fond. "Probabil au trimis-o cu melcul", comentează el. Reclamantul furturilor, între altele chiar a unor acțiuni Romgaz (SNG) abia dobândite în oferta publică de la începutul lui noiembrie 2013, este încrezător că banii de compensare vor intra cât de curând. Gândul său este către procesele în Justiție pentru recuperarea întregului prejudiciu. "Urmează un război lung. Dacă ăsta pentru accesarea Fondului de Compensare a durat doi ani, nici nu vreau să mă gândesc la cât timp va dura de-acum încolo", a conchis păgubitul.

viewscnt
Afla mai multe despre
harinvest
frauda
furturi
actiuni
asf
compensare
pagubiti