Poveste de februarie la BVB. Piața a înghețat

Poveste de februarie la BVB. Piața a înghețat

Sursa foto: Mishoo / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 feb 2018

După șocul bursier de la New York din prima jumătate a săptămânii trecute, piața de capital românească a intrat într-o etapă de gripare, cu îngustarea drastică a volumelor și blocarea indicilor într-o zonă de consolidare destul de restrânsă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

„Așteptare” pare a fi cuvântul de ordine în rândul investitorilor, iar ezitarea față de luarea unor poziții mai importante în piață a indus o încremenire la Bursa de Valori București. Astăzi, rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 21,63 milioane lei (4,64 milioane euro), o nouă sesiune cu transferuri mult sub media de tranzacționare a anului trecut.

În absența ordinelor consistente, nici cotațiile nu au forța unor mișcări mai ample. Astfel, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,30%, iar indicele reprezentativ BET a avansat cu 0,36%, până la nivelul de 8.167,16 puncte. Cotația este de 7 sesiuni consecutive într-o „capcană” între mediile mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200) și de 21 de zile (EMA21) din care indicele a fost respins în ultimele 2 zile, așa cum se vede pe graficul atașat.

Poveste de februarie la BVB. Piața a înghețat

Climatul din piețele externe s-a mai calmat, spune Răzvan Raț, director de operațiuni de la BRK Financial Group, dar lipsa de mișcare a pieței este cauzată și de reticența investitorilor în a lua pozițiile înainte de raportările financiare. Mâine este ziua plină, în care mai mult de jumătate din emitenții de la cota BVB vor prezenta rezultatele financiare preliminare anuale.

Aproape jumătate din transferurile de pe bursă, cu cele 2 acțiuni bancare

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 6,19 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au depreciat cu 0,43%, până la prețul de 2,3000 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD) a staționat pe nivelul de preț de 13,58 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 3,60 milioane lei.

Acțiunea BRD este dată ca exemplu de către Raț de la BRK pentru un titlu care poate rezista mai bine chiar și turbulențelor financiare internaționale. Cotația a rezistat bine chiar și la sesiunile negative de pe Wall Street. Banca a raportat pentru anul trecut un profit net de 1,41 miliarde lei, cu 85% mai mare decât în 2016, și a anunțat intenția pentru distribuirea acestui câștig sub formă de dividende.

Creștere de 3% pentru acțiunile operatorului de piață BVB

Piața reacționat favorabil astăzi la publicarea rezultatelor financiare ale operatorului de piață Bursa de Valori București (BVB), potrivit cărora, profitul net crescut cu 89,17%, la 14,68 milioane lei, de la 7,76 milioane lei, performanță în contextul majorării anul trecut cu 23,64% a activității de tranzacționare, la 13,91 miliarde lei, de la 11,25 miliarde lei. Titlurile BVB au crescut cu 3,19%, până la prețul de 29,10 lei/acțiune, pe transferuri de aproximativ 307.000 de lei, peste media obișnuită a rulajelor pe acest emitent.

Amplitudine peste media zilei a aprecierilor pe segmentul energetic și cel al fondurilor închise

Suflul a fost favorabil pe piețele externe, unde închiderile au fost în general pe „verde” pentru principalii indici continentali și regionali: +0,87% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,64% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,10% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,17% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,75% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,17% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,19% pentru indicele PX de la Praga.

Astăzi Londra și prețul țițeiului Brent a avut un rebound consistent, de aproximativ 3,80%, urcând către reperul de 64,50 dolari/baril.

Deși acest elan a survenit în special în ultimele ore de tranzacționare ale sesiunii londoneze, și la BVB segmentul energetic a supraperformat pieței, cu un avans de 0,90% al indicelui sectorial BET-NG. Cel mai lichid emitent din structura sa, Romgaz Mediaș (SNG), a câștigat 1,49% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 34,00 lei/acțiune, pe transferuri de 3,04 milioane lei.

De asemenea, titlurile Transgaz (TGN) au urcat cu 0,12%, până la prețul de 402,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,04 milioane lei. Titlurile Nuclearelectrica (SNN) și-au continuat traiectoria puternic pozitivă, cu o creștere de 1,60%, până la prețul de 8,23 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,53 milioane lei.

Pe segmentul fondurilor închise aprecierile au fost, de asemenea, peste media pieței, cu indicele financiar BET-FI urcând cu 0,69%, până la nivelul de 41.420,71 de puncte. Este un impuls ascendent care cade în sarcina acțiunilor SIF întrucât titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 0,8930 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,28 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
razvan rat
brk financial
bvb
bursa
banca transilvania
brd
romgaz
transgaz