Prețul ofertei de vânzare a FP la OMV Petrom este de 0,2750 lei/acțiune. Valoarea tranzacției va fi de 400 milioane lei

Prețul ofertei de vânzare a FP la OMV Petrom este de 0,2750 lei/acțiune. Valoarea tranzacției va fi de 400 milioane lei

Sursa foto: Valeriya Potapova / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 sep 2017

Prețul vânzării a 2,56% din acțiunile OMV Petrom este de 0,2750 lei/acțiune, cu 5,82% sub nivelul de dinaintea publicării anunțului privind tranzacția de către vânzătorul FP. Oferta în valoare de aproape 400 milioane lei se deschide și către investitorii individuali.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Fondul Proprietatea (FP) va păstra un pachet de acțiuni reprezentând cu puțin sub 10% din titlurile OMV Petrom (SNP), după ce va înstrăina, pentru suma de 399,85 milioane lei, un pachet de 1,45 miliarde titluri ale companiei petroliere, echivalentul a 2,56% din capitalul social al acesteia.

Vânzătorul FP a publicat astăzi, după închiderea ședinței de tranzacționare, prețul tranzacției de 0,2750 lei/acțiune, dar și faptul că aceasta se deschide către un număr de cel mult 150 de investitori individuali. Surse din piața de capital care menționează informații din interiorul sindidatului de intermediere format din Goldman Sachs, Wood & Co. și BCR, au declarat pentru Profit.ro că spre retail ar putea merge nu mai puțin de 25% din cererile de subscriere.

Viorel Cataramă intră pe bursă, după 11 ani de analiză a pieței CITEȘTE ȘI Viorel Cataramă intră pe bursă, după 11 ani de analiză a pieței

După anunțul de ieri, tendința a fost de vânzare în piața secundară, investitorii intuind că tranzacția se va face cu un discount față de prețul de pe bursă. Având exemplul altor oferte accelerate derulate de Fondul Proprietatea la companii din energioe cu capital majoritar de stat, investitorii au vândut în piață, cotația suferind o depreciere de 2,40%, până la prețul de 0,2850 lei/acțiune, nivel cu 3,64% peste prețul operațiunii publicat astăzi.

Ultima vânzare a Fondului la OMV Petrom a fost pentru 6,4% din titluri în octombrie 2016 și a fost efectuată la prețul de 0,2100 lei/acțiune pe tranșa instituționalilor. După anunțul din momentul respectiv, cotația s-a înscris pe o tendință descendentă accelerată în piața secundară de la Bursa de Valori București, unde compania petrolieră este listată, așa cum se vede pe graficul atașat.

Cel mai mare producător de țiței și gaze din România, OMV Petrom, și-a triplat profitul net în prima jumătate a acestui an, de la 405 milioane lei la 1,21 miliarde lei, în principal ca urmare a revenirii ample a cotațiilor internaționale la țiței, prețul mediu realizat de grupul controlat de austriecii de la OMV la vânzările de petrol crescând cu 36% în perioada analizată, de la 31,77 dolari/baril în primul semestru al anului trecut la 43,33 dolari/baril în intervalul ianuarie-iunie 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
fondul proprietatea
bvb
bursa
oferta
goldman sachs
wood
bcr