Prețurile petrolului pot crește cu 10 dolari pe baril după atacurile cu drone din Arabia Saudită

Prețurile petrolului pot crește cu 10 dolari pe baril după atacurile cu drone din Arabia Saudită
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 sep 2019

Prețurile petrolului ar putea crește cu până la 10 dolari pe baril după mai multe atacuri cu drone care au avut loc sâmbătă împotriva unități majore de producție a țițeiului din Arabia Saudită, care au obligat regatul să reducă producția la jumătate, relatează CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Atacul a fost revendicat de rebeli Houthi din Yemen, care sunt susținuți de Iran. Zece drone au atacat o unitate de procesare a petrolului din Abqaiq și exploatarea Khurais, aflată în apropiere, provocând pierderea unei producții de 5,7 milioane de barili de petrol pe zi, respectiv 50% din producția de petrol a regatului, arată news.ro.

Analiști și traderi intervievați de CNBC au declarat că impactul atacurilor asupra prețurilor petrolului ar putea fi evaluat cu un număr de două cifre.

EXCLUSIV Producătorul semințelor și alunelor Elmas a plasat obligațiuni denominate în lei, cu dobândă de 9%, în echivalent de aproape 1 milion de euro. Titlurile garantate în premieră cu brandul vin la bursă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Producătorul semințelor și alunelor Elmas a plasat obligațiuni denominate în lei, cu dobândă de 9%, în echivalent de aproape 1 milion de euro. Titlurile garantate în premieră cu brandul vin la bursă

”Este o mare problemă. De teamă de ce e mai rău, piața va deschide în creștere cu 5-10 dolari pe baril, duminică seara. Asta înseamnă 12-25 de cenți în plus pentru un galon de benzină”, a spus Andrew Lipow, președinte la Lipow Oil Associates.

Kevin Book, director pentru cercetări la Clearview Energy, a declarat că impactul asupra prețurilor va depinde de timpul necesar reparațiilor, care ar putea dura săptămâni sau luni de zile.

”Scenariul nostru de bază, care ia în considerare evaluările publice ale rezervelor strategice de petrol și capacitatea suplimentară a OPEC, implică un deficit net de circa 1 milion de barili de petrol pe zi, respectiv 6 dolari în plus pentru un baril față de nivelul de închidere al petrolului Brent de vineri, de 60 de dolari pe baril. Excluzând această compensare și presupunând că instalațiile de producție vor fi închise timp de trei săptămâni, anticipăm o creștere de 10 dolari pe baril a prețurilor”. A scris Book într-o notă adresată clienților.

Contractele futures ale petrolului american West Texas Intermediate (WTI) au închis vineri în scădere cu 0,4%, la 54,85 dolari pe baril, iar cele pentru petrolul Brent în declin cu 0,2%, la 60,25 de dolari pe baril.

Președintele și directorul general al grupului saudit Aramco, Amin Nasser, a declarat că nimeni nu a fost rănit în atacuri și că echipele de urgență au limitat incendiile și au ținut situația sub control.

EXCLUSIV Investitorul american interesat de Oil Terminal și-a prezentat intențiile în fața acționarilor. Ținta - pachetul majoritar sau cel puțin controlul operațiunilor. Reprezentanți ai Ambasadei SUA, prezenți la AGA CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Investitorul american interesat de Oil Terminal și-a prezentat intențiile în fața acționarilor. Ținta - pachetul majoritar sau cel puțin controlul operațiunilor. Reprezentanți ai Ambasadei SUA, prezenți la AGA

“Lucrăm pentru reluarea producției și vom oferi informații referitoare la progrese în aproximativ 48 de ore”, a declarat Nasser.

Rebelii Houthi din Yemen au revendicat atacurile, care sunt unele dintre cele mai grave efectuate în Arabia Saudită. În ultimii câțiva ani, gruparea Houthis a efectuat o srrie de atacuri împotriva oleoductelor, tancurilor petroliere și altor elemente de infrastructură saudite, pe fondul creșterii tensiunilor cu Iranul și parteneri ai Statelor Unite precum Arabia Saudită.

Ministrul saudit al Energiei, Abdulaziz bin Salman, a declarat sâmbătă că regatul va compensa parțial producția pierdută cu rezervele deținute.

Luând în considerare implicațiile atacurului direct împotriva acestei unități de producție saudite, estimez un impact de cel puțin 5 dolari asupra prețurilor, cu potențialul de a fi mult, mult mai mare”, a declarat Kyle Cooper, director pentru cercetări la IAF Advisors.

Roberto Friendlander, director pentru tranzacții cu energie la Seaport, a spus că, în funcție de momentul reluării producției, prețurile petrolului ar  putea crește cu 10 dolari pe baril.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
drone