„Roșu” de ultimă oră la BVB. Ordine venite pe finalul ședinței au accentuat scăderea cotațiilor

„Roșu” de ultimă oră la BVB. Ordine venite pe finalul ședinței au accentuat scăderea cotațiilor

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

scris 25 iun 2019

Deși, în cea mai mare parte a sesiunii, indicii principali de la Bursa de Valori București au avut oscilații neconcludente în jurul nivelurilor de referință, în ultimele minute de tranzacționare a fost o tendință care a adus cotațiile cu peste o treime de procent sub valorile de luni. Un puseu de vânzare pe bursele lumii a antrenat ordinele care au apăsat piața.

O secvență de 5 ședințe consecutive de creștere și bursa românească a atins la jumătatea acestei luni noi maxime ale anului, fiind doar la câțiva pași de precedentul top relativ din decembrie 2018. Mișcarea a fost, însă urmată de un impuls corectiv care nu s-a consumat doar în sesiunea de luni. Și astăzi, piața a suferit un recul, în contextul unor ordine mai mari venite pe finalul sesiunii.

Este ceva care s-a văzut cel mai bine pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), cele mai lichide cu schimburi însumând 13,82 milioane lei, care pe finalul ședinței au coborât cu 6 pași de cotare, pe o vânzare mai brutală. Cotația a închis la nivelul de 2,3400 lei/acțiune, cu 1,68% sub referință, iar la acest reper capitalizarea bursieră a instituției de credit se situează la 11,27 miliarde lei (2,38 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a corectat cu 0,81%, până la prețul de 12,30 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 6,76 milioane lei.

EXCLUSIV Unirea Shopping Center trece pe profit. AGA a relevat o companie în curs de curățire, dar încă împotomolită în litigii, contracte vechi păguboase și chiar cu „femei de serviciu relaxate” CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Unirea Shopping Center trece pe profit. AGA a relevat o companie în curs de curățire, dar încă împotomolită în litigii, contracte vechi păguboase și chiar cu „femei de serviciu relaxate”

Cele 2 acțiuni bancare dețin ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România și sunt preferate de investitorii instituționali nerezidenți care vor spă ia expunere pe piața locală. Probabil nu întâmplător ordinele care au apăsat piața pe finalul ședinței s-au suprapus cu un puseu de vânzare pe bursele mari.

În Europa, sesiunea a fost preponderent „roșie” mai ales pentru indicii bursieri din Europa Centrală și de Est: -0,32% indicele Euro Stoxx 50, -0,49% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,13% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,38% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -1,19% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,02% pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,53% pentru indicele indicele PX de la Praga.

La București, piața a avut mai degrabă amplitudinea deprecierilor din piețele mari, decât cea ceva mai accentuată a burselor regionale. Astfel, indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,43%, iar indicele reprezentativ BET a pierdut 0,36% pentru o închidere la nivelul de 8.594,90 de puncte. Din punct de vedere tehnic, retragerea a mers până la confluența mediei mobile exponențiale de 5 zile (EMA5) cu media mobilă simplă de 8 zile (SMA8), indicatori care desemnează tendința pe termen scurt (momentum) și care, până la proba contrarie, rămâne ascendentă.

„Roșu” de ultimă oră la BVB. Ordine venite pe finalul ședinței au accentuat scăderea cotațiilor

Rulajul pieței de acțiuni a fost de 46,18 milioane lei (9,78 milioane euro), apropiat de valoarea medie zilnică de tranzacționare de anul trecut, dar sub media ultimelor săptămâni care a adus indicii pe maxime locale. Într-o zi fără transferuri speciale pe piața deal, peste jumătate din aceste schimburi au fost asigurate de primele cele mai tranzacționate acțiuni.

Astfel, pe volume echivalente cu 7,44 milioane lei, titlurile OMV Petrom (SNP) au avut o revenire de 0,13%, până la prețul de 0,3850 lei/acțiune, după declinul accentuat de 2,90% din ședința precedentă, când piața a avut de digerat informația unei potențiale intrări în „overhang” a unei părți semnificative de acțiuni, prin dispuinerea de către instanță a trecerii pachetului de 8% din acțiunile companiei petroliere deținut de stat către salariați la prețul de acum 15 ani.

Tranzacții de valoare apropiată, respectiv 7,30 milioane lei, au adunat și titlurile Electrica (EL) care au scăzut cu 1,77%, până la prețul de 11,10 lei/acțiune. La același capitol energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a avut un declin în linie cu media pieței, de 0,37%, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 0,79%, până la prețul de 31,50 lei/acțiune, pe transferuri de 2,44 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au apreciat cu 0,74%, până la prețul de 10,84 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,12 milioane lei.

Conducerea SIF Banat Crișana rămâne pe poziții după votul din AGA. Președintele Bogdan Drăgoi trece cu ușurință de cererea de revocare solicitată de șeful SIF Oltenia Tudor Ciurezu CITEȘTE ȘI Conducerea SIF Banat Crișana rămâne pe poziții după votul din AGA. Președintele Bogdan Drăgoi trece cu ușurință de cererea de revocare solicitată de șeful SIF Oltenia Tudor Ciurezu

Tranzacții de aproximativ 1,22 de lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile producătorului basarabean de vinuri Purcari Wineries (WINE), care au alunecat cu 0,84% sub referință, până la prețul de 23,80 lei/acțiune, după ce cu o zi înainte au atins maximul de laq listarea acestei companii în februarie 2018. Societatea a notificat piața că săptămâna trecută a achiziționat acțiuni proprii în valoare de aproape 220.000 de lei, în cadrul programului de răscumpărări aprobat de acționari.

Pe contrasens față de restul pieței, indicele financiar BET-FI a urcat cu 021,%, până la nivelul de 38.272,79 de puncte, tras în sus de cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) care a câștigat 0,98% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 1,0300 lei/acțiune într-o sesiune în care schimburile s-au situat cu puțin sub reperul de 1 milion de lei. Fondul a anunțat în prima zi de tranzacțiomnare a săptămânii că a depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) un prospect pentru o ofertpă publică de răscumpărare ale titlurilor proprii.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
purcari
electrica