SIF Transilvania a depus la ASF documentația pentru oferta de răscumpărare care include acțiuni COMCM

SIF Transilvania a depus la ASF documentația pentru oferta de răscumpărare care include acțiuni COMCM
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 iun 2019

Înainte de expirarea termenului prevăzut de Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor, SIF Transilvania a propus spre avizarea supraveghetorului pieței de capital prospectul pentru oferta publică de buy-back pentru 7,5% din acțiunile proprii, care este inedită întrucât include și o componentă de schimb de acțiuni. În piață, operațiunea este percepută ca rezultat al unei înțelegeri pentru scoaterea din acționariatul SIF a omului de afaceri constănțean Constantin Frățilă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Mutarea este în curtea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). O operațiune de piață în premieră ar putea fi realizată de SIF Transilvana (SIF3), care a anunțat astăzi că a depus spre avizare documentația aferentă ofertei publice de răscumpărare derulată pentru 7,5% din acțiunile proprii. Nu mai puțin de 6% din totalul capitalului social ar urma să fie preschimbată cu acțiuni COMCM Constanța (CMCM), societate de la care a început un conflict de 7 ani între directorul SIF-ului Mihai Fercală și fostul arbitru de fotbal Constantin Frățilă, cel mai relevant acționar individual al societății de investiții financiare cu sediul în Brașov.

În piață persistă percepția că operațiunea de piață supusă acum atenției supraveghetorului pieței este rezultatul unei înțelegeri pentru scoaterea pe cale amiabilă a lui Frățilă din acționariatul SIF Transilvania, care ar urma să primească la schimb pachetul majoritar de la COMCM.  La Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din 6 martie, în care a fost votat programul de răscumpărare, directorul SIF Mihai Fercală a negat cu vehemență aserțiuni existente în acest sens. „Nu numai domnul Frățilă, teoretic, poate fi interesat de a schimba acțiunile pe care le deține.”

Amintind în fața acționarilor de conflictul de peste 7 ani și de litigiile avute cu grupul de interese al omului de afaceri Frățilă, șeful de un sfert de veac al SIF a insistat că „nu poate trage nimeni nicio concluzie că Mihai Fercală a vrut să-i facă lui Constantin Frățilă o favoare”. „Noi nu putem face nicio înțelegere absolut cu nimeni.”

SIF Moldova lansează ofertă publică de cumpărare la un preț cu 40% peste cel din piață. Reacție pozitivă pe bursă CITEȘTE ȘI SIF Moldova lansează ofertă publică de cumpărare la un preț cu 40% peste cel din piață. Reacție pozitivă pe bursă

Percepția era diferită pe holurile hotelului Aro Palace din Brașov unde a fost respectiva AGA. Chiar și cei favorabili lui Fercală mustăceau că de fapt despre asta ar fi vorba, dar directorul SIF este nevoit să facă aceste declarații pentru a nu afișa că operațiunea ar fi una preferențială sau discriminatorie între acționari.

Un „cuponar” a votat convins „pentru”, socotind că aceasta este modalitatea de a fi pus capăt conflictului dintre conducerea SIF și constănțeanul Frățilă. „E corect ce propun ei”, a afirmat acesta într-o discuție cu Profit.ro. „Să plece Constanța și gata! Să nu se mai certe atâta...”

O precondiție pentru realizarea operațiunii de piață, ridicarea suspendării de la tranzacționare, a fost deja dispusă de ASF. Documentația aferentă ofertei ar urma să include și o evaluare a COMCM Constanța, societatea prinsă foarte diferit istoric în bilanțurile SIF Transilvania.

Practic, COMCM a beneficiat de o publicitate negativă chiar din partea acționarului său majoritar. Nu mai departe de AGA de bilanț de anul trecut, directorul SIF Transilvania Fercală declara că societatea era „praf și pulbere”, iar obiectul de activitate a ei a fost complet „nimicit”, urmare a prezumtive devalizări din partea familiei Frățilă.

Nu au fost numai declarațiile prin care societatea constănțeană a fost „maculată”. Investitorilor de pe piață li s-a indus inclusiv prin raportări bilanțiere ideea că firma este fără valoare. Nu mai departe de raportarea aferentă trimestrului III al anului trecut, la anexele privind investițiile, conducerea SIF Transilvania menționa la doar 2,09 milioane lei întreaga sa participație la COMCM prin metoda de evaluare la valoare justă.

SIF Transilvania a depus la ASF documentația pentru oferta de răscumpărare care include acțiuni COMCM
SIF Transilvania a depus la ASF documentația pentru oferta de răscumpărare care include acțiuni COMCM

LA AGEA din martie, deja viziunea conducerii SIF Transilvania era diferită, iar activul reprezentat de pachetul de acțiuni majoritar de la COMCM era prezentat ca foarte valoros. Prezentând un istoric al companiei care a pierdut concesiuni de exploatare a unor cariere locale de materiale de construcții, el a afirmat că, acum, aceasta se pretează doar la utilizarea terenului pentru realizarea unor dezvoltări imobiliare. Hectarele deținute de COMCM „în buricul târgului”, pe bulevardul Mamaia, ar urma să fie suficient de atractive pentru a justifica o valoare a societății care să dea sens schimbului cu 6% din acțiunile SIF Transilvania.

ASF are pe masă un cartof încins pentru că avizarea operațiunii ar deschide calea și altor mișcări de acest tip, cu scoaterea unor active din portofolii prin operațiuni bilaterale. În plus, percepția largă în piață rămâne în pofida negărilor directorului Fercală aceea că oferta este cu dedicație. “Ditamai societatea se mișcă pentru un om!”, declara într-o discuție cu Profit.ro un fost broker. „Nu se poate să se miște o societate așa, măcar dintr-o anumită mândrie...”

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
comcm constanta
asf
mihai fercala
constatin fratila