S.O.S. pentru lichiditate. Bursa are nevoie de aliați

S.O.S. pentru lichiditate. Bursa are nevoie de aliați
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 nov 2015

Astăzi la BVB, în ziua aniversării a 20 de ani de la primele tranzacții, rulajul pieței a fost de 7 milioane euro. Operatorul de piață dorește să repare deficitul de lichiditate, dar solicită și angrenarea altor forțe. "Avem nevoie de mai mulți aliați", spune directorul general Ludwik Sobolewski.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astăzi am consemnat un debut pozitiv de săptămână la Bursa de Valori București, cu o apreciere de 0,77% a indicelui BET care a închis la nivelul de 7.286,18 puncte și una de 0,73% a indicelui compozit BET Plus. Cele mai tranzacționate patru titluri - care, însumând 20,6 milioane lei, au reprezentat două treimi din rulajul de 30,3 milioane lei al pieței de acțiuni - au avut o performanță sub media pieței.

Sub aspectul lichidității, peisajul bursei nu a arătat foarte bine în această zi în care se împlinesc 20 de ani de la primele tranzacții la BVB. Este realitatea cu care se bate piața de capital de ani de zile. Directorul general al operatorului de piață, polonezul Ludwik Sobolewski, nu abdică de la obiectivul ca bursa să devină un motor pentru întreaga economie. Vede, însă, antrenate mai multe forțe în acest efort. "Avem nevoie de mai mulți aliați", a declarat Sobolewski pentru Profit.ro, menționând că este nevoie de mai mult decât un simplu sprijin la nivel verbal.

Cele mai multe transferuri, depășind cu puțin 7 milioane lei, s-au consemnat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au urcat cu 0,19%, până la prețul de 2,605 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a apreciat cu 0,64%, până la prețul de 12,62 lei/acțiune, pe schimburi însumând 3,69 milioane lei. Fondul Proprietatea (FP) a câștigat la nivelul capitalizării bursiere 0,24%, cotația de închidere a sesiunii bursiere în care tranzacțiile pe acest emitent au trecut marginal peste 4 milioane lei fiind de 0,82 lei/acțiune.

Pe locul doi în topul rulajelor, cu transferuri de 5,86 milioane lei, s-au situat acțiunile Electrica (EL), care s-au depreciat cu 0,33%, până la prețul de 11,92 lei/acțiune. Din primele cele mai tranzacționate 10 titluri, scăderi am mai consemnat pe un singur alt simbol, cel al SIF Muntenia (SIF4), unde declinul a fost de 1,26%, până la prețul de 0,784 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 0,75 milioane lei.

Acțiunea Romgaz reușește să revină peste nivelul de 29 lei/acțiune, după un ricoșeu de preț de 1,22%, pe tranzacții în valoare de 3,33 milioane lei. Tot o tendință de revenire din zona minimelor au avut și acțiunile OMV Petrom (SNP), care a urcat astăzi cu 2,31%, până la nivelul de cotare de 0,31 lei/acțiune pe un rulaj cu puțin peste jumătate de milion de lei.

Pe o lichiditate ceva mai ridicată, de 2,12 milioane lei, au crescut titlurile Transelectrica (TEL). Dinamica acestor acțiuni a fost de 2,80% față de ședința de tranzacționare precedentă, prețul de închidere fiind de 29,35 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
brd
bursa
ludwik sobolewski
fondul proprietatea
banca transilvania
romgaz
omv petrom