Scăderile se reiau pe bursa românească. Declin de 4% al indicelui BET depășit doar de un șoc vienez

Scăderile se reiau pe bursa românească. Declin de 4% al indicelui BET depășit doar de un șoc vienez

Bursa românească a avut ceva din peisajul Vienei.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 apr 2020

În contextul reluării vânzărilor pe bursele mari și a perspectivei prelungirii stării de urgență, indicii principali de la BVB au avut o depreciere abruptă, antrenată de titlurile Băncii Transilvania și de cele ale OMV Petrom, afectate de scăderile din piața petrolului. Acțiunile românești au cedat prim-planul titlurilor Erste Group AG, listate principal pe Bursa din Viena și care au căzut cu 10%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ședința „roșie” la nivel european s-a transpus într-o zi negativă și la Bursa de Valori București, unde declinul s-a accelerat după orele prânzului. Veriga slabă a fost reprezentată chiar de companiile cu cea mai mare capitalizare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 6,70%, până la prețul de 1,9500 lei/acțiune, pe tranzacții de 9,13 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au suferit un recul de 5,98%, până la prețul de 0,3065 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,51 milioane lei, într-o zi în care cotația internațională a țițeiului de tip Brent sufereau deprecieri, de asemenea, mai mari de 5%.

Raliul extern a reîntâlnit vânzătorii puternici, iar cadrul general continental a influențat și traiectoria cotațiilor de la BVB. Tabloul Bloomberg a fost în nuanțe puternice de „roșu”: -3,75% pentru indicele Euro Stoxx 50, -3,34% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -3,76% pentru indicele CAC40 de la Paris, -3,90% pentru indicele DAX30 din Germania, -3,38% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -3,36% pentru indicele BUX de la Budapesta și -2,86% pentru indicele PX de la Praga.

SIF Banat-Crișana, plasament neinspirat în obligațiuni Blue Air chiar înainte de țintuirea la sol a flotei companiei CITEȘTE ȘI SIF Banat-Crișana, plasament neinspirat în obligațiuni Blue Air chiar înainte de țintuirea la sol a flotei companiei

Peisajul de la BVB a fost el însuși influențat de mișcările în sens descendent din plan european. Astfel, inedit pentru piața de capital românească, dar în continuarea unui interes sporit manifestat încă de la începutul lunii, titlurile Erste Group AG (EBS), listate secundar la București, au adunat cele mai mari transferuri, în valoare de 9,89 milioane lei, într-o zi în care cotația s-a prăbușit cu 10,18% în acord cu direcția de pe piața principală din Viena.

Tot pe segmentul bancar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), s-au depreciat cu 3,42%, până la prețul de 11,86 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,40 milioane lei.

Piața a fost în suferință la capitolul lichiditate. Rulajul de 42,89 milioane lei (8,87 milioane euro) a fost doar cu puțin sub valoarea medie zilnică de tranzacționare a ultimilor ani, însă trebuie avut în vedere că aproape un sfert din această activitate a fost reprezentată de transferurile cu acțiunile unei societăți din Austria.

Ziua a arătat negativ și din punctul de vedere al nivelurilor de preț. Indicele compozit BET Plus a pierdut 3,94%, iar indicele reprezentativ BET a scăzut cu 4,00%, până la nivelul de 7.964,04 puncte. Sub aspect tehnic, este o respingere puternică dintr-un nivel de rezistență identificat din timp de Profit.ro în zona de 8.400 de puncte, respectiv retragerea Fibonacci de 50,00% a impulsului descendent din martie.

Scăderile se reiau pe bursa românească. Declin de 4% al indicelui BET depășit doar de un șoc vienez

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au supraperformat pieței cu un declin de 2,58%, până la prețul de 1,1350 lei/acțiune, pe tranzacții de 6,66 milioane lei, la fel ca și indicele financiar BET-FI care a închis cu 3,08% sub referință, la nivelul de 40.074,70 de puncte.

Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor de pe segmentul de energie și utilități, a coborât cu 3,58%. Din structura sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au depreciat cu 1,04%, pînă la prețul de 28,45 lei/acțiune, pe transferuri de 2,05 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) au bătut în retragere cu 2,78%, după raliul antrenat de dividend, până la prețul de 14,68 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,25 milioane lei. Compania care operează centrala nuclear-electrică de la Cernavodă anunțase cu o zi înainte că a constituit la Eximbank un depozit de 36,34 milioane lei, scadent în ziua de 20 iulie a acestui an și având o dobândă anualizată de 2,65%.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
erste