SIF Moldova stabilește detaliile privind operațiunea de consolidare a acțiunii

SIF Moldova stabilește detaliile privind operațiunea de consolidare a acțiunii
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 dec 2015

Valoarea nominală a acțiunii va fi majorată de la 2,5 lei/acțiune, însă în condiții care să ofere șansa păstrării participației pentru toți acționarii. Aceștia vor fi informați prin trei cotidiene și prin scrisori expediate prin poștă, identificarea și înregistrarea lor realizându-se în două etape succesive. Precizările din convocatorul AGEA modificat survin în condițiile în care Asociația Investitorilor afirmase că o derulare netransparentă a acestui proces echivalează cu o expropriere a micilor acționari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

SIF Moldova (SIF2) a modificat convocatorul pentru Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din data 16 ianuarie 2016 în care supune aprobării acționarilor consolidarea valorii nominale a titlurilor la 2,5 lei/acțiune, de la 0,1 lei/acțiune. Societatea face schimbări în sensul transparentizării procesului și stabilește mai clar etapele acestuia în condițiile în care cu două săptămâni în urmă Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) criticase demersul ca echivalând unei veritabile exproprieri.

Astfel, conform noului convocator, operațiunea ar urma să se deruleze în baza unui prospect aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), iar popularizarea în vederea participării micilor acționari la operațiunile de rotunjire prin aport în numerar să fie mai ridicată. Astfel, acționarii SIF Moldova ar urma să fie informați prin scrisori adresate prin poștă, prin publicarea convocatorului în trei cotidiene centrale, precum și prin newsletter-ul societății.

 
Asociația Investitorilor reproșase lipsa de transparență. "Dacă tot se intenționează ca unii acționari mici să fie «expropriați», ar fi de așteptat ca aceștia să fie informați în mod direct că li se pregătește așa ceva", spunea comunicatul AIPC care susținea că acționarii ar trebui notificați personal, fiecare în parte, și nu numai prin mijloacele normale de publicitate.

Ce date limită ar trebui să aibă în vedere acționarii

15 februarie 2016 ar urma să fie prima dată de înregistrare pentru identificarea acționarilor care au dreptul să-și exercite opțiunile de aport în numerar sau de restituire a aportului la capitalul social. O a doua dată de înregistrare de 30 martie este pentru acționarii asupra cărora se răsfrâng efectele acestei legi, în timp ce termenul de plată este 15 aprilie, conform convocatorului SIF Moldova postat pe portalul Bursei de Valori București.

Ce contestă AIPC

Propunerea ca valoarea nominală a acțiunii SIF2 să fie mărită de 25 de ori a venit la jumătatea lunii trecute, însă a fost atacată numai câteva zile mai târziu de Asociația Investitorilor care a sesizat ASF asupra faptului că acest act ar echivala cu o expropriere. "AIPC dorește să sublinieze că măsura de «consolidare» a acțiunilor propusă de SIF Moldova este echivalentă cu o expropriere, având drept efect o veritabilă lipsire a micilor acționari de dreptul lor de proprietate asupra acțiunilor", afirma atunci Asociația.

AIPC mai susținea că însăși returnarea de aport la capitalul social ar fi ilegală, legislația prevăzând că această procedură poate fi realizată doar în contextul reducerii capitalului social. De asemenea, documentele remise Bursei de SIF Moldova nu informează asupra faptului că societatea ar urma să dobândească acțiuni proprii, procedură care ar trebui însoțită de o serie de restricții.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
sif moldova
bvb
bursa
aipc
asf