Spre deosebire de bursă, fondurile deschise de investiții românești nu surmontează șocul coronavirus. Care au fost câștigătorii anului 2020

Spre deosebire de bursă, fondurile deschise de investiții românești nu surmontează șocul coronavirus. Care au fost câștigătorii anului 2020

Sursa foto: Grazvydas / dreamstime.com

scris 28 ian 2021

Deși se află pe o tendință de refacere a intrărilor nete, fondurile locale de investiții încă erau, în decembrie, în declin față de începutul anului. Apetitul la risc al românilor rămâne redus.

Un număr de 83 de fonduri deschise românești concentrau, la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, active însumând 22,2 miliarde lei (4,55 miliarde euro), conform datelor centralizate de Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF). Valoarea este cu 2,8% mai mare decât în luna precedentă, dar cu 11% sub reperul de la începutul anului.

Industria de profil nu a reușit să recupereze refluxul din primăvară, când au fost retrageri preicipitate de resurse bănești pe fondul șocului coronavirus. Reprezentanți ai industriei declarau încă de atunci pentru Profit.ro că tendința a fost în principal pe segmentul de obligațiuni.

Dr. Martens vrea să atragă până la 1,3 miliarde lire sterline pe bursa londoneză CITEȘTE ȘI Dr. Martens vrea să atragă până la 1,3 miliarde lire sterline pe bursa londoneză

Prin contrast, bursa românească a reușit o recuperare integrală față de șocul din primăvară. Indicele reprezentativ BET a închis cu 1,7% sub valoarea de la debutul anului, dar companiile din structura sa au distribuit dividende astfel încât performanța să fie pozitivă pentru portofoliile investitorilor în anul 2020. Indicele se afșă și în prezent înscris pe o tentativă de atacare a maximelor din 2007, așa cum se vede pe graficul lunar atașat.

Spre deosebire de bursă, fondurile deschise de investiții românești nu surmontează șocul coronavirus. Care au fost câștigătorii anului 2020

Încă din decembrie, interesul românilor a revenit pentru plasamentele în intrumentele financiare. Fondurile deschise au avut intrări nete de 579,4 milioane lei (119 milioane euro), cele mai mari, de 253,2 milioane lei fiind pe fondurile aate pe investițiile în instrumente cu venit fix. 177,1 milioane lei au mers către fondurile diversificate și doar 49,6 milioane lei pentru fondurile de acțiuni.

Apetitul la risc al românilor care dispun de economii rămâne redus. Fondurile de acțiuni reprezinită abia 8,7% din active și fondurile diverisificate concentrează 8,2% din resursele plasate în industria de profil.

Verdict din zona fondurilor de pensii românești: Suntem într-o bulă speculativă; bursa americană este decuplată de economia reală CITEȘTE ȘI Verdict din zona fondurilor de pensii românești: Suntem într-o bulă speculativă; bursa americană este decuplată de economia reală

Într-un an 2020 în care acțiuni precum Transelectrica (TEL) sau Electrica (EL) au supraperformat pieței, cel mai bun randament, de 17,4%, este raportat de fondul axat pe investiții în domeniul energetic gestionat de divizia de administrare a activelor financiare a Băncii Transilvania. Acesta este urmat de 2 fonduri ale OTP Asset Management, respectiv fondul cu plasamente la nivel global care raportează un câștig de 11,6% și cel cu randament absolut care are un randament de 9,0%.

Fondul cu plasamente instrumente cu venit fix al celor de la NN are un randament de 7,8% în 2020, iar pentru aceeași clase de active, cei de la Amundi afișează un câștig anualizat de 7,4%.

viewscnt
Afla mai multe despre
fonduri de investitii
aaf
bursa
obligatiuni
amundi
otp