Titlurile de stat intră la tranzacționare la prețuri apropiate celor din ofertă. Tendință ușor pozitivă

Titlurile de stat intră la tranzacționare la prețuri apropiate celor din ofertă. Tendință ușor pozitivă

Sursa foto: BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 oct 2023

Deși au fost promovate având cupoane ale dobânzilor aferente unor realități de dinainte de săptămânile de vânzare din piețele internaționale de bonduri – ceea ce a avut efect negativ asupra nivelului participării – titlurile de stat din programul Fidelis rezistă bine la intrarea în ringul de tranzacționare al Bursei de Valori București.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este necesară educatia financiară și care sunt greșelile pe care le fac oamenii fără o educație financiară, Cum compar diversele opțiuni de investiție financiară, Cum decidem care este investiția care ni se potrivește, Când fac exit și cum marchez profitul, De când începe educația financiară, ce și cum îi putem învăța pe copii sunt întrebări la care se va răspunde la Maratonul de Educație Financiară - ediția a III-a, programat să fie organizat de PROFIT NEWS TV pe 12 octombrie

Investitorii activi la Bursa de Valori București au disponibile începând de astăzi încă 5 noi emisiuni de titluri de stat din programul Fidelis, cu o valoare agregată de 299,74 milioane euro. Acestea ridică valoarea stocului total listat de obligațiuni guvernamentale la echivalentul a 14,5 miliarde lei, așa cum a evidențiat în cadrul evenimentului de listare ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

„Randamentele acestea la care noi ne angajăm sunt randamente sigure și pot cei care sunt cumpărători de titluri de stat să aibă încredere că statul, la scadențele asumate, își respectă angajamentele”, a spus ministrul.

Familia Vuza, care controlează Chimcomplex, cumpără de la Infinity Capital pachetul de 23% din acțiunile Sinterom, unde este acționar majoritar CITEȘTE ȘI Familia Vuza, care controlează Chimcomplex, cumpără de la Infinity Capital pachetul de 23% din acțiunile Sinterom, unde este acționar majoritar

Noile instrumente financiare au intrat în piața secundară de la BVB pe o tendință ușor pozitivă după prima oră de tranzacționare. Excepția o reprezintă titlurile de stat cu maturitate de un cu o dobândă de 6,25% (R2410C), emisiune în valoare de 187 milioane lei (47,10 milioane euro), și care s-au ajustat cu 0,10%, până la prețul de 99,90 lei pe unitate care conferă un randament de 6,32%

Prin contrast, titlurile de stat tot la un an bonificate pentru donatorii de sânge cu o dobândă de 7,25% (R21410B), emisiune cu o valoare de 115,00 milioane lei (23,24 milioane euro), au urcat cu 0,90%, până la nivelul de 100,90 lei pe unitate, într-o mișcare de aliniere a randamentelor. Acum acestea, la noul preț, mai lasă spațiu până la scadență pentru o dobândă de 6,24%.

FOTO Un amfiteatru din ASE poartă numele Bursei de Valori București. Reprezentanți ai studenților s-au angajat pentru colegii lor că aceștia nu vor mâzgâli băncile nou-nouțe CITEȘTE ȘI FOTO Un amfiteatru din ASE poartă numele Bursei de Valori București. Reprezentanți ai studenților s-au angajat pentru colegii lor că aceștia nu vor mâzgâli băncile nou-nouțe

Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București, a menționat randamentele titlurilor de stat, foarte vizibile în programul Fildelis, drept reper (benchmark) pentru deciziile investiționale. Cuponul de dobândă al titlurilor de stat poate fi avut în vedere atunci când este constituit un depozit bancar, după cum atunci când este listată o companie sau o emisiune de obligațiuni corporative, vânzătorii și intermediarii se pot uita la randamentele oferite de Guvern pentru a promova o tranzacție realistă.

Titlurile de stat denominate în lei și cu maturitate de 3 ani (R2610A), având un cupon anual de 7,10%, cu o valoare de 233,00 milioane lei (47,10 milioane euro), au urcat cu 0,20%, până la prețul de 100,20 lei pe unitate, unde randamentul anualizat este de 7,00%.

Tendința pozitivă este notabilă pentru că Ministerul Finanțelor a promovat cele 5 emisiuni de toamnă din Fidelis cu anumite dobânzi, înainte de valul de vânzări din piețele internaționale de bonduri din ultimele săptămâni, care au ridicat rndamentele obligațiunilor guvernamentale din piețele dezvoltate. Laurențiu Mihăilescu, director pentru piețe financiare la ING Bank România, a declarat pentru Profit.ro că aceasta este una din explicațiile pentru replierea investitorilor și participarea mai slabă la ultima ediție a programului.

Bonas Import Export trece pe profit la S1. Consiliul de Administrație motivează schimbările din conducerea companiei prin faptul că aceasta își oprise creșterea CITEȘTE ȘI Bonas Import Export trece pe profit la S1. Consiliul de Administrație motivează schimbările din conducerea companiei prin faptul că aceasta își oprise creșterea

Dincolo de reculul de moment, programul a antrenat resurse uriașe. „Dacă ne uităm la valoarea cumulată începând cu 2020, 4,5 miliarde euro au fost ridicați de statul român, utilizând platforma Bursei de Valori București și accesând, în principal, bazinul de resurse pe care îl avem aici, pe piața locală”, a declarat Radu Hanga, președintele Consiliului BVB. El amintește și de companiile listate în care acționari majoritari sunt ministerele sau Sceretariatul General al Guvernului și afirmă că „statul român, probabil, este cel mai mare investitor pe care îl avem în acest moment la bursă.”

Titlurile de stat denominate în euro, care au concentrat 63,88% din plasamente, au, de asemenea, un debut bun. Astfel, titlurile cu scadența la 1 an (R2410BE) și având un randament de 3,90%, emisiune în valoare de 97,40 milioane euro, au intrat la valoarea nominală de 100,00 euro pe unitate, în timp ce obligațiunile guvernamentale cu maturitate în 2028 (R2810AE) și având un cupon anual de 5,30%, emisiune cu o valoare de 93,80 milioane euro, au urcat cu 0,45%, până la părețul de 100,45 euro pe unitate, unde randamentul anualizat este de 5,16%.

Lion Capital și fondatorii Dedeman – aport de capital de aproape 10 milioane euro pentru Vrancart Adjud CITEȘTE ȘI Lion Capital și fondatorii Dedeman – aport de capital de aproape 10 milioane euro pentru Vrancart Adjud

Sentimentul bun de piață și interesul pentru titlurile de stat este subliniat și de către Ștefan Nanu, director în Trezoreria Statului: „Suntem sunați zi de zi: când vine următorul Fidelis? Ce urmează să puneți în piață?”, a declarat acesta în cadrul evenimentului de listare organizat la deschiderea ședinței de tranzacționare de la BVB. „Sunt și oameni săraci și oameni bogați care subscriu...” Caracterizând dobânzile ca fiind „destul de atractive” și evidențiind faptul că nu sunt impozitate, el amintește că prin programele Tezaur și Fidelis, populația României și-a mărit expunerea la 32 miliarde lei pe obligațiunile emise de stat și pe bursă instrumentele promovate de Finanțe au adus 30.000 de noi conturi.

Legat de această prezență suplimentară, Tănase de la BVB spune că este o ocazie pentru investitori să găsească și alte produse pe bursă: „Sperăm ca acești nou-veniți să investigheze și alte tipuri de instrumente.”

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bursa
bvb
dobanzi
mfp
fidelis
radu hanga
adrian tanase
marcel boloș