Titlurile de stat plasate în prima parte a acestei luni de Ministerul Finanțelor intră pe bursă la prețuri peste valoarea nominală. „Nu veți scăpa de noi; vom reveni cât de curând.”

Titlurile de stat plasate în prima parte a acestei luni de Ministerul Finanțelor intră pe bursă la prețuri peste valoarea nominală. „Nu veți scăpa de noi; vom reveni cât de curând.”
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 dec 2022

Toate cele 4 emisiuni de obligațiuni guvernamentale în programul Fidelis vândute recent de stat se tranzacționează, la debutul în ringul bursier, la prețuri peste 100 de lei sau de euro pe titlu. Reprezentanții Ministerului Finanțelor spun că participarea investitorilor persoane fizice în anul 2022 este peste așteptări.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Fără presiune pe dobânzi. Așa începe la tranzacționare ultimul set de emisiuni de titluri de stat pentru populație. Atât titlurile denominate în moneda națională, cât și cele în euro erau cotate, după primele 2 ore ale sesiunii de debut, la prețuri peste valoarea nominală.

Astfel, cea mai mare dintre emisiuni, cea cu maturitate anul viitor (R2312B) și un randament de 7,65%, în valoare de 643,25 milioane lei, era cotată la nivelul de 100,60 lei pe unitate. De asemenea, titlurile cu scadența în decembrie 2024 (R2512A), având un cupon anual de 8,00%, și plasate într-o cantitate de 210,66 milioane lei, se tranzacționau la prețul de 110,73 lei pe titlu.

EXCLUSIV Adunarea Creditorilor de la Teleferic Prahova – convocată pentru a aproba înstrăinarea către Adrian Sârbu a unor active din Predeal a căror achiziție fusese anunțată de israelienii de la Hagag CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Adunarea Creditorilor de la Teleferic Prahova – convocată pentru a aproba înstrăinarea către Adrian Sârbu a unor active din Predeal a căror achiziție fusese anunțată de israelienii de la Hagag

Ediția din decembrie a cumulat peste 10.000 de ordine în echivalent 336,34 milioane euro, fiind a 2-a participare ca mărime într-un an 2022 în care din cele 90 miliarde lei vândute de stat, 18 miliarde lei au fost plasate către populație.

Prin programul Fidelis cu titluri dematerializate tranzacționabile pe bursă, au fost vândute obligațiuni în valoare de 6 miliarede lei. „Este enorm, neașteptat chiar și pentru noi”, a declarat Ștefan Nanu, director general al Trezoreriei Statului în cadrul Ministerului Finanțelor Publice, la evenimentul de listare organizat la deschiderea ședinței de tranzacționare la Bursa de Valori București.

Impulsul de creștere la debut a fost și pe titlurile denominate în moneda unică europeană. Astfel, emisiunea scadentă în decembrie 2024 (R2412AE) în valoare de 97,30 milioane euro și care poartă un cupon anual de 3,70% se tranzacționa la un preț de 100,50 euro pe unitate și titlurile moneda unică europeană cu maturitate la 1 an și cu dobândă de 2,70% (R2312AE) în cantitate de 65,40 milioane euro, erau cotate la prețul de 100,98 euro pe titlu.

Dincolo de deschiderea favorabilă în piață, reprezentanții statului remarcă interesul cetățenilor români. „Se pare că tendința este în creștere”, spune Attila Gyorgy, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, anunțând și exerciții viitoare. „Nu veți scăpa de noi; vom reveni cât de curând.” Din vara anului 2020, statul a obișnuit investitorii de pe bursă cu ediții la o frecvvență predicitibilă, trimestrială.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bursa
bvb
dobanzi
mfp
fidelis