ULTIMA ORĂ Fondul Proprietatea anunță ofertă de răscumpărare pentru un număr de până la 200 milioane acțiuni. Operațiune de piață cu potențial de un sfert de miliard de lei

ULTIMA ORĂ Fondul Proprietatea anunță ofertă de răscumpărare pentru un număr de până la 200 milioane acțiuni. Operațiune de piață cu potențial de un sfert de miliard de lei
scris 7 ian 2020

Fondul Proprietatea a depus la reglementatorul pieței prospectul pentru realizarea unei oferte de buy-back în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari. Precedenta operațiune derulată în august a avut un grad de suprasubscrere de 31 de ori.

Fondul Proprietatea (FP) vizează răscumpărarea unui număr de până la 200 milioane de acțiuni proprii, reprezentând 2,62% din capitalul social, în cadrul unei oferte publice pentru care a înaintat documentația aferentă la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Pachetul vizat de operațiunea intermediată de Auerbach Grayson și Swiss Capital ar urma să reprezinte nu mai puțin de un sfert din cele 800 milioane de titluri pentru care Fondul are de la jumătatea lunii noiembrie aprobarea acționarilor să le răscumpere în 2020. La finele anului trecut, emitentul a anunțat încheierea precedentului program de răscumpărare.

În cadrul acestuia, Fondul a finalizat în august o ofertă publică pentru un număr de 150,00 milioane de acțiuni proprii, reprezentând 1,65% din capitalul social. Compania financiară americană Franklin Templeton, în calitate de administrator unic al FP, a anunțat că în cadrul operațiunii de piață au fost strânse subscrieri pentru un număr de 4,67 miliarde acțiuni, respectiv de 31,1 ori mai mare decât cel ofertat. La data tranzacției de 20 august au achiziționate 90,06 milioane acțiuni procesate pe piața de la BVB, în timp ce alte 59,94 milioane de acțiuni vor fi răscumpărate în baza certificatelor de depozit (GDR) subscrise pe piața londoneză, unde Fondul este listat secundar. Indicele de alocare este de 0,0321049232.

PARADOX Leul românesc, investiție câștigătoare în anul 2019 CITEȘTE ȘI PARADOX Leul românesc, investiție câștigătoare în anul 2019

Noua ofertă, derulată atât la BVB, cât și la Londra pentru certificatele de depozit (GDR) având activ suport acțiuni FP, în cazul în care se va realiza la un preț apropiat celui din piață de 1,2000 lei/acțiune, are potențialul să se situeze în jurul reperului de un sfert de miliard de lei. Titlurile dobândite în cadrul programului de răscumpărare urmează să fie anulate, iar aportul la capitalul social urmează să fie returnate către acționari. După Adunările Generale Ordinare ale Acționarilor de la finele lunii iunie, managerul Fondului Proprietatea, sud-africanul Johan Meyer, din partea companiei de administrare Franklin Templeton care a obținut prelungirea mandatului până în anul 2020, declara că societatea nu va ține lichidități în exces pe bilanțurile sale. "Vrem să returnăm numerarul la acționari ca să reducem discountul", afirma acesta.

Este parte a unei politici coerente din partea Fondului, emitent care a distribuit în 10 ani (incluzând 2019) cash către acționari în valoare de 11,97 miliarde lei (3,28 miliarde dolari).

ULTIMA ORĂ Fondul Proprietatea anunță ofertă de răscumpărare pentru un număr de până la 200 milioane acțiuni. Operațiune de piață cu potențial de un sfert de miliard de lei

În acest an au derulat, derulează sau au aprobate de acționari programe de răscumpărări mai multe companii listate la Bursa de Valori București, precum AAGES Târgu Mureș (AAG), Impact Developer & Contractor (IMP), Prodplast București (PPL), Purcari Wineries (WINE), Artego Târgu-Jiu (ARTE) și toate SIF-urile.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bvb
bursa
rascumparari
franklin templeton