UPDATE Soluție pentru muntele de cash de la Socep: Program de răscumpărări

UPDATE Soluție pentru muntele de cash de la Socep: Program de răscumpărări
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 nov 2016

Operatorul portuar Socep Constanța demarează un program de răscumpărări în vederea reducerii capitalului social pentu un număr de 34,34 milioane acțiuni proprii, reprezentând 10% din capitalul social. Totuși coridorul de variație al prețului este de 0,24-0,25 lei/acțiune, cu 24-27% sub prețul de piață de 0,33 lei/acțiune, din momentul anunțului, iar volumul sugerat  al operațiunii ar fi de peste 3 ori mai mic decât cash-ul din bilanț. Compania a revenit cu o erată, după ce anterior anunțase că vrea să răscumpere un număr de numai 3,43 milioane acțiuni, reprezentând 1% din capitalul social.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În ultimii ani, Socep Constanța (SOCP) a strâns cash pe bilanțuri, iar acum se va folosi de răscumpările urmate de reducerea de capital social pentru a-l returna către acționari. Societatea a anunțat ieri, după închiderea ședinței de tranzacționare, că a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor pentru data de 19 decembrie, pe ordinea de zi figurând aprobarea unei astfel de operațiuni de buy-back.

Potrivit convocatorului, programul de răscumpărări vizează un număr de 3,43 milioane acțiuni, reprezentând 1% din capitalul social, plata acțiunilor urmând să se facă numai din profitul distribuibil sau din rezervele disponibile ale societății, înscrise în ultima situație financiară anuală aprobată, cu excepția rezervelor legale.

Managerul FP, mulțumit de vânzarea de la OMV Petrom. Nu este incomodat că a făcut oferta cu 35% mai jos față de prețul de acum un an CITEȘTE ȘI Managerul FP, mulțumit de vânzarea de la OMV Petrom. Nu este incomodat că a făcut oferta cu 35% mai jos față de prețul de acum un an

Interesant este că limitele de preț propuse, de minim 0,24 lei/acțiune și maximum 0,25 lei/acțiune sunt cu 24,24% și, respectiv 27,27% sub ultimul preț de închidere din ședința de tranzacționare de ieri, de 0,33 lei/acțiune. Valoarea programului ar urma să fie, astfel, de între 828.000 de lei și aproximativ 858.000 de lei.

Vor să doboare prețul sau e plasa de siguranță pentru prețul acțiunii?

Decizia de răscumpărări părea optimă – chiar mai clară decât în cazul Fondului Proprietatea – în condițiile în care compania acumula accelerat cash pe bilanțuri fără a anunța, în același timp, investiții majore din aceste resurse.

Spre deosebire de Fondul Proprietatea care face răscumpărările sus, programul de buy-back al Socep pare mai degrabă conservator, având în vedere că este promovat la prețuri mai apropiate de cele istorice decât la cel din momentul convocării AGEA.

Explicațiile pentru acest ecart ar fi ori încercarea de a pune un prag echivalent al unei plase de siguranțe pentru acțiuni, în cazul unui val de vânzări pe bursa românească în perspectiva unui nou șoc pe piețele financiare globale, ori chiar o încercare de fixare a unui reper mai coborât pentru prețurile acțiunilor după avansul consistent al cotației din ultimele 4 luni.

Ultima variantă pare a fi interpretarea din piață după reacția de astăzi, în condițiile în care, în jurul prânzului, titlurile operatorului portuar se tranzacționau la prețul de 0,315 lei/acțiune, cu 4,54% sub referință, la începutul sesiunii bursiere cotația atingând și un minim de 0,306 lei/acțiune, în scădere cu 7,27% față de ziua precedentă.

Fondul Proprietatea își mărește programul de răscumpărări cu aproximativ 130 milioane de lei CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea își mărește programul de răscumpărări cu aproximativ 130 milioane de lei

Am sunat la sediul societății, însă directorul general Marius Barbarino este plecat din țară. De la departamentul juridic ni s-a răspuns că au pregătit doar din punct de vedere tehnic defășurarea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor, așa că nu am putut afla detalii cu privire la demersul companiei din punct de vedere strategic.

Trendul ascendent inaugurat în vară a pornit din zona de 0,2200 lei/acțiune și a atins un maxim la închidere de 0,3480 lei/acțiune pe data de 29 septembrie. De atunci, titlurile Socep au intrat într-o fază corectivă, fără însă a se depărta de top, așa cum se vede pe graficul atașat.

UPDATE Soluție pentru muntele de cash de la Socep: Program de răscumpărări

Aprecierea cotației a fost însă pe deplin justificată fundamental pentru că, în punctul de pornire, capitalizarea bursieră a societății era de aproximativ 75 milioane de lei, iar numerarul de pe bilanț la 30 iunie se ridica la 59,34 milioane lei, fără ca societatea să fie foarte îndatorată. Acestui cash i se adaugă în active disponibile pentru vânzare (adică acțiuni cotate pe BVB, Electrica, Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica) de 13,64 milioane lei. Intrarea la cumpărare mai hotărâtă a investitorilor pare a fi justificată prin prisma datelor de evaluare fundamentală.

Socep Constanța, firmă controlată frații Nicolae și Ion Dușu, prin grupul DD și Celco Constanța, ulterior și-a redus cash-ul, ultima fotografie de la 30 septembrie indicând suma de 28,70 milioane lei. Chiar și așa, suma este de 33 de ori mai mare decât valoarea maximală a programului de răscumpărări propus și care ar urma să se deruleze în termen de 12 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României a hotărârii AGEA.

Reprezintă prețul mic al operațiunii și cuantumul redus al programului un mesaj al acționarului majoritar către piață că nu este grăbit să scoată cash-ul din bilanțuri și o încercare de amendare a puseului de apreciere a acțiunilor? Este întrebarea care se ridică în fața investitorilor.

Veniturile totale ale Socep Constanța au fost, în primele 9 luni ale anului, de 50,94 milioane lei, în urcare cu 18,21%, față de 43,09 milioane lei realizate în intervalul corespondent din 2015. Profitul net a crescut cu 56,46%, la 10,17 milioane lei, de la 6,50 milioane lei. La finele primului semestru, compania raporta un rezultat net de 8,54 milioane lei. La prețul de piață al închiderii de ieri, capitalizarea bursieră a companiei era de 113,33 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
socep constanta
bursa
bvb