Valoarea de piață a companiilor românești listate la Bursa de Valori București a ajuns la 143,7 miliarde lei

Valoarea de piață a companiilor românești listate la Bursa de Valori București a ajuns la 143,7 miliarde lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mai 2022

Valorea de piață a companiilor românești listate la Bursa de Valori București a ajuns la finalul lunii aprilie la 143,7 miliarde lei, echivalentul a peste 29 miliarde euro, anunță BVB. Bursa arată că piețele de capital internaționale traversează o periodă caracterizată de volatilitate semnificativă, iar piața de capital din România s-a aliniat acestui trend.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Valoarea de piață a companiilor românești listate la BVB a ajuns la final de aprilie la 143,7 miliarde lei, echivalentul a peste 29 miliarde euro. România a devenit tot mai vizibilă pe plan internațional și este prezentă, începând cu data de 21 martie, cu 11 companii în indicii FTSE Russell dedicați piețelor emergente. Cele 11 companii sunt: Banca Transilvania, Nuclearelectrica, OMV Petrom, TeraPlast, One United Properties, MedLife, Transport Trade Services, Purcari Wineries, Conpet, IMPACT Developer & Contractor și Sphera Franchise Group”, arată BVB.

INFOGRAFICE România va avea astăzi cel mai mare preț la energie din Europa. Piața PZU autohtonă se află în top 5 cele mai scumpe piețe europene ale lunii mai CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE România va avea astăzi cel mai mare preț la energie din Europa. Piața PZU autohtonă se află în top 5 cele mai scumpe piețe europene ale lunii mai

Primele patru luni s-au remarcat la BVB prin 17 noi listări de emisiuni de acțiuni și obligațiuni. Pe segmentul de acțiuni, 7 companii au venit la cota bursei: Holdingrock1, DN Agrar, ABN Systems, Dr. Fischer Dental, Grup Șerban, Bento, Brikston Construction Solutions.

Pe segmentul de obligațiuni, au avut loc 10 emisiuni emisiuni de bonduri: Elefant Online, Stanleybet Capital, Life is Hard, Inox, BCR, Ministerul Finanțelor Publice (cu 4 emisiuni) și Primăria Municipiului București.

”Piețele de capital internaționale traversează o periodă caracterizată de volatilitate semnificativă, iar piața de capital din România s-a aliniat acestui trend. Ratele în creștere ale dobânzilor, tensiunile geopolitice și inflația persistentă sunt câțiva dintre factorii care generează aceste fluctuații. Accentuarea volatilității s-a tradus prin creșteri semnificative în ceea ce privește lichiditatea pe Bursa de Valori București (BVB)”, arată bursa.

Valoarea de tranzacționare pentru toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 67% în primele 4 luni față de aceeași perioadă a anului trecut și a ajuns la 9,15 miliarde lei (1,85 miliarde euro).

Lichiditatea medie zilnică cu toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piața Reglementată a BVB a fost de 111,65 milioane lei, echivalentul a 22,6 milioane euro, în creștere cu peste 70% față de primele patru luni ale anului trecut.

”În ton cu mișcările din piețele internaționale, majoritatea indicelor BVB au încheiat primele patru luni în teritoriu negativ. În ultima ședință de tranzacționare din aprilie, indicele BET – care include cele mai tranzacționate 20 de companii listate la BVB – a afișat o valoare de 12.723 puncte, cu 2,6% sub nivelul de la finalul anului trecut. Indicele BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din BET, a încheiat luna aprilie la un nivel de 22.970 puncte, cu 0,6% sub cel de la finalul anului 2021”, notează bursa.

O evoluție pozitivă a fost înregistrată de indicele BET-NG, care reflectă evoluția companiilor listate pe piața reglementată a BVB care au domeniul principal de activitate energia și utilitățile aferente. BET-NG a înregistrat în aprilie o creștere de 5%, având astfel cel mai mare ritm de creștere comparativ cu toți ceilalți indici BVB.

„Cea mai bună investiție în fața inflației sau volatilității o reprezintă investiția în educație. Cele mai frecvente întrebări care apar în contextul actual sunt cele care fac referire la cele mai bune tipuri de investiții în condițiile unei rate a inflației de aproape 14% sau variațiilor zilnice mai accentuate pe piețele de capital. Investiția în educația financiară oferă pe termen lung cel mai bun randament atât la nivel individual, cât și la nivel de companii. Salutăm decizia Parlementului României de aprobare a legii privind reținerea la sursă a impozitelor generate de câștigurile de capital pentru investitorii individuali și impozitarea diferențiată a profiturilor realizate în funcție de perioada de deținere. O Românie dezvoltată are nevoie de o bursă puternică pe care să fie prezente cât mai multe companii românești și de o implicare cât mai largă a populației în fenomenul investițional”, a declarat Radu Hanga, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

Propunerea legislativă privind simplificarea impozitării investitorilor din piața de capital este un demers susținut de Bursa de Valori București alături de Autoritatea de Supraveghere Financiară, Asociația Administratorilor de Fonduri, Asociația Română a Băncilor și Asociația Brokerilor.

Legea prevede reținerea la sursă a impozitelor generate de câștigurile de capital pentru investitorii individuali, prin impozitarea diferențiată a profiturilor realizate, și anume cu 1% pentru deținerile de peste un an și 3% pe cele mai mici de un an, fără ca pierderile să mai fie compensate.

Obligația calculării, reținerii la sursă, declarării și plății impozitului vor reveni intermediarilor și administratorilor de fonduri. Noile prevederi legislative ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, după promulgarea de către Președintele României și publicarea în Monitorul Oficial.

„Sectorul energetic, puternic reprezentat la BVB, are un impact semnificativ în economie. România are o poziție privilegiată în acest domeniu și tocmai de aceea este esențial să fructifice potențialul de a dezvolta în mod susținut acest sector pentru a-și consolida un avantaj competitiv semnificativ pe termen lung. Pentru populație, simplificarea accesului la piața de capital reprezintă una dintre cele mai bune vești întrucât încurajează participarea la fenomenul investițional și elimină o serie de bariere birocratice. Propunerea legislativă adopată de Parlamentul României, demers susținut de BVB, permite accesul mult mai facil pentru un număr cât mai mare de participanți la piața de capital și reprezintă un stimulent pentru români pentru a-și plasa economiile pe bursa locală”, a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
companii listate