Vânzări mari de pachete de acțiuni la BVB. Avertisment: investitori importanți iau în calcul că trendul ascendent s-a maturizat. Există multe riscuri care pândesc!

Vânzări mari de pachete de acțiuni la BVB. Avertisment: investitori importanți iau în calcul că trendul ascendent s-a maturizat. Există multe riscuri care pândesc!

Sursa foto: goir / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 sep 2017

În special volumele de tranzacționare „absolut uriașe” pe titlurile bancare trădează faptul că investitori mari se gândesc la potențialul pe care trendul de creștere de la BVB îl mai are, spune Claudiu Cazacu, analist la XTB România. Bursa americană este pe maximă, susținută de „un grup încăpățânat de investitori optimiști”, însă fronturile de pericol pentru o corecție mai mare sau chiar o inversare a trendului ascendent sunt serioase. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa de Valori București a traversat astăzi o ședință ușor negativă, cu recul de 0,14% a indicelui compozit BET Plus și o depreciere de 0,20% a indicelui reprezentativ BET, care a închis la nivelul de 8.024,04 puncte. „Este o fluctuație relativ modestă”, a declarat pentru Profit.ro Claudiu Cazacu, Chief Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex XTB România.

El spune că efectul dividendelor suplimentare pe care ar urma să-l acorde companiile de stat, în special din domeniul energetic, pare să se fi disipat. Într-adevăr, titlurile Romgaz Mediaș (SNG), cele mai lichide pe acest segment, astăzi au avut al 2-lea cel mai slab rulaj din ultimele 6 luni, de aproximativ 475.000 de lei, iar titlurile transportatorilor energetici Trangaz (TGN) și Transelectrica (TEL) au coborât cu 0,25% și, respectiv 0,86%, în primul caz transferurile fiind de 4,44 milioane lei. Au păstrat ceva suflu titlurile Conpet Ploiești (COTE), care s-au apreciat cu 0,47%, până la prețul de 106,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,81 milioane lei.

UPDATE Grabă mare: Hidroelectrica trebuie să plătească în 3 săptămâni dividendele suplimentare de 655 milioane lei. Statul și FP au votat la unison, deși sunt certați CITEȘTE ȘI UPDATE Grabă mare: Hidroelectrica trebuie să plătească în 3 săptămâni dividendele suplimentare de 655 milioane lei. Statul și FP au votat la unison, deși sunt certați

Rulajul pieței de acțiuni a fost de 30,43 milioane lei (6,62 milioane euro). Cel mai lichid emitent, cu tranzacții de 4,90 milioane lei, a fost Banca Transilvania (TLV), ale cărei titluri au pierdut 0,44%, până la prețul de 2,2500 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a depreciat cu 1,08%, până la prețul de 12,80 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,73 milioane lei.

Exact maniera de tranzacționare pe titlurile bancare îl pune în gardă pe Cazacu: „Sentimentul meu este că unii investitori se poziționează pentru posibile schimbări de direcție. Cineva lichidează. Volumele au fost absolut uriașe.” Aceasta ar putea fi interpretat că sunt investitori mari în percepția cărora trendul ascendent deja s-a maturizat.

Vânzări mari de pachete de acțiuni la BVB. Avertisment: investitori importanți iau în calcul că trendul ascendent s-a maturizat. Există multe riscuri care pândesc!

Unul dintre vânzătorii mari din intervalul februarie-august a fost, conform raportărilor către bursă compania Elliott Management a miliardarului american Paul Singer al cărei vehicul investițional Manchester Securities Corp și-a redus semnificativ poziția pe Fondul Proprietatea (FP). Titlurile acestui emitent s-au apreciat astăzi, cu 0,70%, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 4,52 milioane lei. A fost, în ansamblu, o zi bună, pentru acțiunile fondurilor închise al căror indice sectorial a urcat cu 0,94%, până la nivelul de 37.338,98 puncte. Dintre SIF-uri, cel mai lichid a fost SIF Banat Crișana (SIF1), cu transferuri de 3,05 milioane lei. Cotația a avansat cu 1,48%, până la prețul de 2,4000 lei/acțiune.

Dragnea: Guvernul va vedea dacă e oportun ca Pilonul II să fie opțional, în urma unei analize a Casei de Pensii CITEȘTE ȘI Dragnea: Guvernul va vedea dacă e oportun ca Pilonul II să fie opțional, în urma unei analize a Casei de Pensii

În această închidere mixtă, indicele energetic BET-NG a coborât cu 0,27%. Este o indecizie manifestată și la nivelul burselor europene, de asemenea, cu închideri divergente: +0,09% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,14% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,15% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,10% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,29% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,33% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,09% indicele PX de la Praga.

Piața americană se află într-un puseu de creștere, cu indicele Dow Jones Average Industrial pe noi maxime și cu indicele S&P500 la numai jumătate de procent sub vârful istoric. „Este un grup încăpățânat de investitori optimiști”, spune Cazacu de la XTB, afirmând că aceștia sunt credincioși creditului cu o fervoare aproape religioasă, chiar fanatică. „Cred în trend și că nu există alternativă în clasele de active lichide.”

Totuși, realitatea s-ar putea schimba chiar în următoarele săptămâni, iar riscurile să fie reevaluate. „Fronturile de pericol sunt serioase”, spune analistul de la XTB România, menționând întărirea politicii monetare a SUA care are un nou argument dinspre datele privind inflația, un potențial conflict în Asia, unde declarațiile din Coreea de Nord au surprins piețele prin agresivitate și subperformanța planului fiscal american. „Există multe riscuri care pândesc”, rezumă Cazacu ce nu exclude ca acestea să se materializeze din toamnă imprimând o corecție puternică burselor sau chiar o inversare a trendului.

Acțiunile Digi, din nou pe minimul de la listare

Piața de la București dă semne de slăbiciune. Cel mai nou emitent al său cu o capitalizare mare, Digi Communications (DIGI) au suferit un declin de 0,52%, pe volume echivalente cu aproape 805.000 de lei, atingând din nou minimul la închidere de la listare de 38,60 lei/acțiune. Valoarea e cu 3,50% mai mică decât prețul ofertei publice din mai, de 40,00 lei/acțiune. „Digi e sub prețul de la listare și se vinde în continuare”, comentează Cazacu.

viewscnt
Afla mai multe despre
claudiu cazacu
xtb romania
bursa
bvb
brd
fondul proprietatea
romgaz
criza
digi