Un consilier al premierului Tudose, fost ofițer MApN și absolvent al Academiei de Poliție, propus pentru Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica

Un consilier al premierului Tudose, fost ofițer MApN și absolvent al Academiei de Poliție, propus pentru Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 sep 2017

Ministerul Energiei, acționarul majoritar al Hidroelectrica, cu peste 80% din capital, l-a propus pe Gabriel Andronache, consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului, pentru funcția de membru al Consiliului de Supraveghere al producătorului de energie hidro, în locul lui Radu Cojocaru, care nu și-a mai preluat mandatul de reprezentant al statului în CS-ul companiei din motive de incompatibilitate, el deținând o funcție similară și la OMV Petrom, concurent al Hidroelectrica pe piața de energie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În acest moment, în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica sunt două locuri vacante, din cauza situației lui Radu Cojocaru, dar și a demiterii reprezentantului Fondului Proprietatea, Oana Truță. Asta ca urmare a deciziei recente a AGA de inițiere de către societate a unei acțiuni în justiție împotriva acesteia, pentru daune provocate companiei prin încălcarea îndatoririlor față de aceasta. Truță este acuzată că a blocat activitatea CS-ului inclusiv prin neprezentare la ședințe, fapt care nu a permis întrunirea cvorumului legal, făcând astfel imposibilă luarea de decizii.

În replică, FP, care deține aproape 20% din acțiunile Hidroelectrica, a susținut că demiterea Oanei Truță este ilegală și abuzivă și a propus-o tot pe ea pentru a ocupa poziția de reprezentant al Fondului în Consiliul de Supraveghere al companiei. Cele două propuneri de administratori provizorii, a lui Andronache și a lui Truță, vor fi supuse la vot într-o ședință AGA convocată pe 18 septembrie.

Liniile de tramvai 1, 11, 19 și 34 își reiau vechile trasee pe Șoseaua Olteniței și pe Calea Văcărești CITEȘTE ȘI Liniile de tramvai 1, 11, 19 și 34 își reiau vechile trasee pe Șoseaua Olteniței și pe Calea Văcărești

Pe ordinea de zi a acesteia se mai află prelungirea cu 4 luni a mandatelor celorlalți membri provizorii ai CS, precum și declanșarea procedurii de selecție a unor noi reprezentanți ai statului în Consiliul de Supraveghere, în baza legislației privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat. Achiziția serviciilor de head-hunting necesare în acest scop a fost organizată în mare grabă de Ministerul Energiei, firmele de recrutare interesate având deadline pentru a trimite oferte pe 18 august.

Gabriel Andronache este consilier al premierului Tudose din 4 iulie. Anterior, el a fost consilier la Biroul de Promovare Economică și Comercială al Ambasadei României de la Paris (septembrie 2015 – iulie 2017), director al cabinetului ministrului Economiei (februarie 2014 – septembrie 2015), președinte al Consiliului de Administrație al Cuprumin și administrator special al producătorului de componente de muniție pentru armament Metrom SA (2014-2015), membru în comisiile de listare la Bursă ale Transgaz, Nuclearelectrica și Romgaz (2013), director de cabinet al ministrului PSD al Energiei Constantin Niță (ianuarie 2013 – februarie 2014), jurist la producătorul de mase plastice UPRUC-POL SA (martie 2010 – ianuarie 2013) și consilier al ministrului pentru IMM-uri, Comerț și Mediul de Afaceri (martie – octombrie 2009).

Andronache deține o licență în științe juridice obținută după absolvirea Academiei de Poliție în 1997, după care a făcut un an de studii postuniversitare la Facultatea de Drept. Mai bine de 11 ani, în perioada august 1997 – septembrie 2008, consilierului premierului Tudose a fost ofițer MapN. În 2014, a absolvit un curs de securitate și bună guvernare la Colegiul Național de Apărare.

Companiile ruse de tehnologie vor pierde contracte cu statul, dacă folosesc software străin CITEȘTE ȘI Companiile ruse de tehnologie vor pierde contracte cu statul, dacă folosesc software străin

Soția sa, Raluca Elena Andronache, este din 2015 membru în Consiliul de Administrație al companiei de stat Teletrans, filiala de servicii IT&C a Transelectrica, dar și funcționar consular la Ambasada României de la Paris.  

Fondul Proprietatea a transmis oficial la finalul săptămânii trecute că analizează posibilitatea vânzării participației sale de aproape 20% din acțiunile Hidroelectrica, atât din cauza conflictului cu acționarul majoritar Ministerul Energiei, cât și a blocării procesului de listare la Bursă a companiei, în ciuda condițiilor favorabile de piață și a interesului semnificativ manifestat de investitori. De altfel, Hidroelectrica se află pe lista companiilor de stat pe care Guvernul intenționează să le includă în viitorul Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI).

Deținerea la Hidroelectrica reprezenta, la jumătatea anului, aproape o treime din valoarea activului net al FP. La data respectivă, participația Fondului Proprietatea la cel mai mare producător român de energie era evaluată la peste 3,38 miliarde lei. În primul semestru al acestui an, FP a încasat din profitul Hidroelectrica pe anul trecut dividende brute în valoare de 206,6 milioane lei. Profitul net al producătorului de energie hidro pe 2016 s-a ridicat la 1,227 miliarde lei, din care peste 1 miliard de lei au revenit celor doi acționari, sub formă de dividende.

Proiectul de buget al Hidroelectrica pe 2017 prevede realizarea unui profit net de 992,5 milioane lei, cu 19,14% mai mic față de cel înregistrat în 2016, și venituri totale de 3,126 miliarde lei, cu 8% sub nivelul de anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
fondul proprietatea
ministerul energiei
listare hidroelectrica
mihai tudose
gabriel andronache
oana truta
consiliul de supraveghere hidroelectrica
fp