Vânzările se reiau la BVB. Declin abrupt al acțiunilor Băncii Transilvania

Vânzările se reiau la BVB. Declin abrupt al acțiunilor Băncii Transilvania

Sursa foto: Smshoot / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 apr 2020

Indicele BET s-a întors sub reperul de 8.000 de puncte în contextul unei scăderi de 3,6% antrenate de căderi ale cotațiilor în piețele externe.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un climat general detensionat a caracterizat săptămâna în care s-au defășurat cele mai multe dintre adunările generale ale acționarilor de la societățile listate. Tendința de revenire din precedentele 2 săptămâni părea că se menține și azi, când indicii principali au deschis peste nivelurile de referință, în preajma cărora s-au menținut până la jumătatea orarului de tranzacționare.

O direcție puternic descendentă s-au conturat, însă, în contextul în care vânzările s-au reluat pe piețele financiare internaționale. Ultimele date statistice din SUA indică un număr de 3,9 milioane șomeri noi, ceea ce ridică în total la aproximativ 30 milioane de pierderi de locuri de muncă bilanțul măsurilor de blocare a economiei la recomandările epidemiologilor pentru combaterea răspândirii coronavirus.

Acționarii Nuclearelectrica votează dividendul consistent care a tractat acțiunea din minime. Statul ia 411 milioane de lei CITEȘTE ȘI Acționarii Nuclearelectrica votează dividendul consistent care a tractat acțiunea din minime. Statul ia 411 milioane de lei

Indicele Dow Jones Average Industrial pierdea la un moment dat aproximativ 700 de puncte față de valorile din sesiunea asiatică a cotațiilor futures, ajungând în zona de 24.200 de puncte. Tabloul european și-a recăpătat, de asemenea, culoarea „roșie”: -2,27% pentru indicele Euro Stoxx 50, -3,50% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -2,12% pentru indicele CAC40 de la Paris, -2,22% pentru indicele DAX30 din Germania, -0,16% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și -1,22% pentru indicele PX de la Praga.

La București, acțiunile cele mai lichide, preferate de investitorii instituționali nerezidenți care vor să ia expunere pe România, cele ale Băncii Transilvania (TLV), au suferit un recul de 5,61%, până la prețul de 1,9020 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 16,04 milioane lei. Totuși, în piața deal, o tranzacție specială cu aproximativ 485.000 de acțiuni ale instituției de credit, s-a efectuat la prețul de 2,0350 lei/acțiune, ceea ce a ridicat valoarea acesteia la aproximativ 988.000 de lei.

Tot pe segmentul bancar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au depreciat cu 4,24%, până la prețul de 11,30 lei/acțiune, pe transferuri de 8,49 milioane lei, iar titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), deținătorul BCR, listate secundar la BVB, au coborât cu 2,10%, în acord cu evoluția de pe piața principală din Viena, pe volume echivalente cu 6,84 milioane lei, care au situat în top 4 tranzacționare acest emitent care a atras o activitate neobișnuită de la începutul lunii aprilie. De altfel, cele 3 acțiuni bancare au întrunit schimburi care au reprezentat nu mai puțin de 52,93% din rulajul de 61,15 milioane lei (12,63 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Impact Developer & Contractor acordă dividende cu randament mai mic de 3% și vizează lansarea unei emisiuni de obligațiuni de 100 milioane euro CITEȘTE ȘI Impact Developer & Contractor acordă dividende cu randament mai mic de 3% și vizează lansarea unei emisiuni de obligațiuni de 100 milioane euro

Șocul este mare și la nivelul indicilor. Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 3,45%, iar indicele reprezentativ BET a scăzut cu 3,58%, până la nivelul de 7.978,64 puncte. Sub aspect tehnic, pe graficul atașat se evidențiază că lumânarea lungă roșie are conotații negative pentru evoluța pieței, anulând câștigurile din precedentele 2 sesiuni.

Vânzările se reiau la BVB. Declin abrupt al acțiunilor Băncii Transilvania

Indicele BET-FI al fondurilor închise de investiții a supraperformat pieței, cu un declin de numai 1,28%, până la nivelul de 40.419,36 puncte, care este și rezultatul suspendării de la tranzacționare a 2 societăți din structura sa, respectiv titlurile SIF Transilvania (SIF3) și SIF Oltenia (SIF5). Totuși, emitentul cel mai important, Fondul Proprietatea (FP) a consemnat un șoc negativ de 4,29% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 1,1150 lei/acțiune o sesiune în care a cumulat o activitate de 5,45 milioane lei în piața reglementată. Acesteia i s-a adăugat și un transfer de tip deal cu 1 milion de titluri efectuat mai sus, la prețul de 1,1500 lei/acțiune, cu numai 1,29% sub referință și a cărui valoare s-a ridicat la 1,15 milioane lei.

Sectorul energetic a avut un recul mediu de 2,63% așa cum este măsurat pe indicele de profil BET-NG. Cel mai lichid titlu din componența sa, Romgaz Mediaș (SNG), a avut o scădere severă, de 4,62%, până la prețul de 27,85 lei/acțiune, pe tranzacții de 9,12 milioane lei, iar compania cu cea mai mare capitalizare, OMV Petrom (SNP), a pierdut 1,99% din valoare, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 0,3200 lei/acțiune într-o sesiune în care s-au cumulat schimburi de 3,56 milioane lei.

La același capitol, titlurile Electrica (EL) s-au depreciat cu 2,83%, până la prețul de 9,60 lei/acțiune, pe o activitate de 1,55 milioane lei, iar titlurile Transgaz (TGN) au săzut cu 1,47%, până la prețul de 268,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,35 milioane lei.

Tranzacții cu puțin sub reperul de 1 milon de lei, dar peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile Digi Communications (DIGI) care au coborât cu 2,38%, până la prețul de 32,80 lei/acțiune, în ziua în care compania care deține operatorul telecom RCS&RDS a comunicat pieței că AGA întrunită la Amsterdam a votat un dividend brut de 0,65 lei/acțiune, care la actuala cotație are un randament net de numai 1,88%.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
erste