Volumele pe titlurile OMV Petrom s-au îngustat subit. Ascensiunea prețului continuă. Tranzacții și cu obligațiunile proprietarului Fru Fru

Volumele pe titlurile OMV Petrom s-au îngustat subit. Ascensiunea prețului continuă. Tranzacții și cu obligațiunile proprietarului Fru Fru
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 oct 2016

După sesiunea de ieri în care titlurile OMV Petrom au înregistrat cea mai intensă activitate de tranzacționare din ultimii 10 ani, la intrarea în piață a titlurilor din oferta de vânzare a Fondului Proprietatea, astăzi rulajul pe acest emitent s-a limitat la 20 milioane acțiuni, de 8 ori mai mic decât în ziua precedentă. Cotația a continuat tendința de apreciere pentru o închidere la prețul de 0,2330 lei/acțiune. „E normal să urce”, spune un observator al pieței.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele reprezentativ BET al Bursei de Valori București a avut un avans de 0,43%, până la nivelul de 6.878,00 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,45%. Este o performanță obținută în contextul unei zile predominant „verzi” pe piețele europene, al cărei indice Euro Stoxx 50 s-a apreciat cu 0,29%. Dinamica a fost apropiată pentru bursele mature: +0,31% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,25% pentru indicele CAC40 și +0,13% pentru indicele DAX.

La nivel regional, amplitudinea creșterilor a fost încă și mai ridicată. Astfel, indicele WIG20 de la Varșovia a câștigat 1,35%, indicele BUX de la Budapesta a urcat cu 0,54%, în timp ce indicele PX de la Praga a avut un salt de 0,78%.

Trump: Bursa este într-un balon speculativ; se va prăbuși la prima ridicare de dobândă CITEȘTE ȘI Trump: Bursa este într-un balon speculativ; se va prăbuși la prima ridicare de dobândă

La BVB, aprecierile au avut ca motor acțiunea OMV Petrom (SNP), care și-a continuat ricoșeul din minimele locale pentru o închidere cu 1,75% peste referință, la prețul de 0,2330 lei/acțiune. Cotația este deja cu 10,95% peste nivelul de 0,2100 lei/acțiune la care au intrat instituționalii în oferta publică de vânzare a Fondului Proprietatea (FP) și cu 16,79% peste prețul de 0,1995 lei/acțiune plătit de investitorii care au subscris în primele 4 zile ale operațiunii de piață.

„Era normal să urce”, a declarat pentru Profit.ro Traian Stan, investitor cu peste 10 ani de experiență pe piața de capital românească. „Prețul de 0,2300 lei/acțiune este bun cu perspectivă de un an de zile”, a continuat acesta.

Prefigurarea tranzacționării petrolului brut la prețuri peste 50 de dolari pe baril în ur,mătoarele trimestre lasă spațiu pentru o majorare a veniturilor companiei. Stan spune că rezultatele la 9 luni și cele la sfârșitul anului vor fi mai bune decât cele la 6 luni. Este și miza investitorilor instituționali care își plătesc analiștii și care, prin volumele existente, demonstrează „încredere față de companie”.

Petrolul urcă, economia mergem dividendele vor fi bune: liber la creștere pentru acțiunile SNP

Totuși, rulajele s-au îngustat drastic. Dacă ieri au fost schimbate 158 milioane titluri pe segmentul regular, echivalentul a 35,36 milioane lei, cărora li se adaugă tranzacții speciale în piața deal, în valoare de 10,54 milioane lei, astăzi volumele au fost 10 ori mai micim respectiv de 20,09 milioane titluri, însumând 5,84 milioane lei.

Sunt instituționalii cei care au mai luat pe volumele existente, scopul lor fiind acela de a completa numărul de titluri achiziționate în ofertă, spune Stan, autor al unui blog bursier. Ei mizează pe fructificarea contextului economic favorabil, pe care recent l-a subliniat și guvernatorul BNR Mugur Isărescu ce a afirmat recent că este cea mai sustenabilă economiei a țării de când este în fruntea băncii centrale.

Acesta este contextul în care Stan consideră că prețul din ofertă este „greu de egalat în viitor” – cu excepția unei surprize din partea Fondului Proprietatea care să vândă sub stres – și vede ca reper un nivel tehnic de 0,2550 lei/acțiune.

SIF Moldova a cumpărat cu 12,8 milioane euro aproape 0,5% din acțiunile OMV Petrom în oferta de vânzare a Fondului Proprietatea CITEȘTE ȘI SIF Moldova a cumpărat cu 12,8 milioane euro aproape 0,5% din acțiunile OMV Petrom în oferta de vânzare a Fondului Proprietatea

Miza interlocutorului nostru este că investitorii de retail vor rezista tentației de a marca un profit imediat pentru a obține un randament mai bun pe măsura avansului cotației. „Eu spun că își țin respirația.” Randamentul va fi bun dacă au răbdare și nu se grăbesc să vândă pentru că societatea are perspective, iar angajamentul recent al OMV Petrom de a distribui dividende reprezentând 30% din câștiguri este un alt punct de atractivitate.

Tranzacții de peste 17 milioane lei pe titlurile bancare

Într-o sesiune bursieră cu un rulaj al pieței de acțiuni de 43,90 milioane lei (9,75 milioane euro), interes a existat astăzi și pe alți emitenți. De altfel, cel mai tranzacționat titlu, cel al Băncii Transilvania (TLV), a însumat tranzacții de 16,47 milioane lei. Cotația a staționat pe palierul de 2,3700 lei/acțiune al închiderii de ieri. Cea mai importantă tranzacție specială din piața deal s-a realizat tot cu un pachet de un milion de acțiuni ale băncii, valoarea schimbului ridicându-se la 2,36 milioane lei. Celălalt titlu bancar lichid de la cota BVB, cel al BRD Groupe Societe Generale (BRD), a urcat cu 1,82%, până la prețul de 11,20 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 630.000 de lei.

Romgaz, revenire subminată de „pietre de moară”

Pe locul 2 în topul rulajelor, cu transferuri de 5,84 milioane lei, au fost titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care s-au apreciat cu 0,43%, până la prețul de 23,40 lei/acțiune. Traian Stan spune că această companie are câteva „pietre de moară” care nu-i lasă pe investitori să intre cu încredere și, implicit, împiedică decolarea prețului. Este vorba, în primul rând, de influențele statului, în principal prin Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), dar și de pierderea unor contracte în contextul unei competiții acerbe pe piața gazelor.

Un nou guvern PSD ar urma să oprească listările la bursă ale companiilor de stat CITEȘTE ȘI Un nou guvern PSD ar urma să oprească listările la bursă ale companiilor de stat

Evoluția pe segmentul energetic al cărui indice BET-NG a avut o apreciere de 0,28%, sub media pieței, a fost mixtă. Astfel, titlurile Trangaz Mediaș (TGN) au scăzut cu 1,99%, până la prețul de 295,00 lei/acțiune, pe transferuri de 5,22 milioane lei, iar cele ale Electrica (EL) au alunecat cu 0,15% sub referință, pentru o închidere la prețul de 2,75 milioane lei, într-o sesiune cu tranzacții de 2,75 milioane lei pe acest emitent. În piața deal, au fost schimbate titluri Electrica totalizând 1,21 milioane lei.

Tranzacții neobișnuite pe titlurile Compa Sibiu

Fondul Proprietatea a urcat cu 0,37%, până la prețul de 0,8040 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,12 milioane lei. Indicele financiar BET-FI a avut unul dintre cele mai slabe tendințe de apreciere, de 0,23%, închizând la valoarea de 28.942,42 puncte.

Tranzacții peste media obișnuită a respectivului emitent am consemnat pe titlurile Compa Sibiu (CMP) care s-au corectat violent, cu 4,76%, până la prețul de 1,000 lei/acțiune, după avansul susținut al cotației din ultimele săptămâni. Prețul de astăzi este încă mai ridicat cu aproximativ 50% față de valorile de tranzacționare de la începutul verii. Trendul ascendent a fost declanșat în contextul în care în prima jumătate a acestui an Compa a obținut venituri totale de 332,55 milioane lei, în creștere cu 38,49%, de la 240,12 milioane lei în S1 2015. În același interval, profitul net al perioadei a urcat cu 84%, la 35,40 milioane lei, în contextul unui rezultat financiar de peste 12 milioane lei.

În piața deal, de asemenea, au fost schimbate acțiuni în valoare de 500.000 de lei, la același preț de 1,000 lei/acțiune. Volumul de azi este, de departe, cel mai mare din ultimul an. Al 2-lea rulaj, din 31 august, abia s-a cifrat la aproximativ 408.000 de titluri, echivalentul a 366.000 de lei.

Tranzacții pe segmentul de obligațiuni al ATS-ului AeRO

Tot inedit pentru piață, astăzi am consemnat tranzacții de aproape jumătate de milion de lei pe obligațiunile listate pe piața AeRO. Astfel, au fost schimbate un număr de titluri însumând aproximativ 364.000 de lei emise de compania din domeniul IT Bittnet Systems având scadența în 2019 și tranzacționate cu simbolul BNET19.

De asemenea, obligațiuni listate de compania Good People, proprietar al lanțului Fru Fru, au fost tranzacționate în valoare de aproape 134.000 de lei. Emisiunea în valoare de 5,5 milioane lei a fost listată la jumătatea lunii iunie și are maturitatea în anul 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
traian stam bvb
bursa
fondul proprietatea
romgaz
compa
banca transilvania