Pierdere netă de aproape 969 milioane lei pentru Fondul Proprietatea, după primele nouă luni

Pierdere netă de aproape 969 milioane lei pentru Fondul Proprietatea, după primele nouă luni

Johan Meyer, CEO Franklin Templeton în România

Profit.ro
Profit.ro
scris 15 nov 2023

Fondul Proprietatea a înregistrat o pierdere netă de 968,9 milioane de lei în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu un profit net de 3,510 miliarde lei obținut în aceeași perioadă din 2022.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro organizează pe 27 noiembrie, cu transmisiune în direct inclusiv la PROFIT NEWS TV, cea de-a șasea ediție a Profit Financial.forum, cu lideri ai piețelor financiare și autorităților din domeniu, respectiv din conducerea Băncii Centrale, Guvernului, Ministerului de Finanțe, Autorității de Supraveghere Financiară, ca și cu manageri de top din bănci comerciale, companii din piața de capital, asigurări și administratori de fonduri

Evenimentul va fi organizat cu sprijinul Alpha Bank, Banca Transilvania, CITR, Nordis Group, Philip Morris România, UniCredit Bank - DETALII AICI 

„Pierderea a fost determinată în principal de diferența de valoare în ceea ce privește Hidroelectrica SA, deoarece prețul de ofertă publică inițială a fost mai mic comparativ cu evaluarea înregistrată pentru 31 decembrie 2022 (1,87 miliarde lei pierdere de valoare justă)”, se arată în comunicatul companiei.

Creștere spectaculoasă a câștigurilor din elicoptere CITEȘTE ȘI Creștere spectaculoasă a câștigurilor din elicoptere

În al treilea trimestru al anului 2023, administratorul Fondului a reușit să listeze cu succes participația sa în Hidroelectrica, acesta fiind cel mai mare IPO realizat vreodată pe Bursa de Valori București. De asemenea, a distribuit prompt acționarilor Fondului un dividend semnificativ din veniturile obținute în urma acestei tranzacții de referință.

În al treilea trimestru al anului 2023, VAN (valoarea activului net) pe acțiune a avut o scădere totală de 73,32% față de finalul celui de-al doilea trimestru, în special din cauza aprobării dividendului special brut de 1,7225 lei pe acțiune și a plății ulterioare către acționari. Majoritatea costurilor legate de IPO-ul Hidroelectrica au fost contabilizate și plătite tot în trimestrul al treilea, subliniază sursa citată.

În ceea ce privește obiectivele de performanță, la 30 septembrie 2023 VAN ajustată pe acțiune a fost cu 3,45% mai mică decât VAN pe acțiune la 31 decembrie 2022, de 2,5701 lei. Scăderea netă a participațiilor a fost în principal determinată de vânzarea integrală a deținerii în Hidroelectrica SA (9,28 miliarde Lei), precum și de reclasificarea companiilor din grupul Enel ca active imobilizate deținute pentru vânzare (588,8 milioane Lei).

La finele lunii septembrie 2023, Fondul Proprietatea avea active totale de 5,347 miliarde lei și datorii de 981,4 milioane lei, conform datelor transmise Bursei de Valori București.

Creșterea puternică a vânzărilor din România majorează cu aproape un sfert profitul net al Purcari. Ce se întâmplă în Ucraina CITEȘTE ȘI Creșterea puternică a vânzărilor din România majorează cu aproape un sfert profitul net al Purcari. Ce se întâmplă în Ucraina

O altă evoluție importantă care a avut loc în al treilea trimestru al anului 2023 a fost aprobarea reînnoirii mandatului Franklin Templeton în calitate de administrator al Fondului pentru o perioadă de un an, începând cu 1 aprilie 2024 și până la 31 martie 2025.

Franklin Resources, Inc. este o organizație globală de management al investițiilor, cu filiale care operează în cadrul Franklin Templeton și deservesc clienți din peste 165 de țări.

Franklin Templeton a deschis un birou în București în mai 2010.

Secțiune realizată în parteneriat cu ING

Să ai un business de succes înseamnă, printre altele, să-ți alegi un partener de drum care te înțelege și te însoțește cu soluții potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare.

ING îți susține afacerea cu soluții variate: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
pierdere