Este puțin probabil că Banca Națională a Elveției va schimba direcția politicii sale monetare ultra-expansioniste, deoarece criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) pune presiune pe francul elvețian, care se apreciază semnificativ, a declarat marți președintele SNB, Thomas Jordan, transmite Reuters.
Moneda Elveției este văzută ca o investiție de refugiu în vremuri de incertitudini, datorită excedentului de cont curent masiv al țării. Aceste evoluții forțează SNB să intervină în mod regulat pentru a limita aprecierea francului și a proteja economia țării dependentă de exporturi, scrie Agerpres.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Achizițiile valutare și ratele dobânzilor (cele mai scăzute din lume) "rămân mai necesare ca oricând. Intervențiile pe piețele valutare încă sunt cele mai directe și mai eficiente instrumente, pe lângă ratele negative ale dobânzilor", a declarat Jordan într-un discurs pregătit pentru FMI.
"Experiența noastră arată că intervențiile pe piețele valutare și ratele negative ale dobânzilor sunt esențiale pentru o economie mică, deschisă, cu o monedă văzută ca o investiție de refugiu într-o perioadă în care dobânzile sunt scăzute pe plan global", a adăugat șeful SNB.
În ultimele luni Banca Națională a Elveției a intervenit semnificativ pentru a atenua presiunile asupra francului elvețian, a explicat Jordan. În mai, moneda Elveției a atins cel mai ridicat nivel față de euro din iulie 2015.