Banca Israelului anticipează un deficit bugetar de 13% din PIB în 2020 și susține un nou program de sprijin pentru economie din partea guvernului

Banca Israelului anticipează un deficit bugetar de 13% din PIB în 2020 și susține un nou program de sprijin pentru economie din partea guvernului
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iul 2020

Banca Israelului anticipează un deficit bugetar de 13% din PIB în 2020, iar guvernatorul Amir Yaron și- anunțat duminică sprijinul pentru un nou program de stimulare a economiei Israelului din partea guvernului, în contextul epidemiei de coronavirus, în pofida impactului care va fi asupra deficitului în următorii doi ani, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Guvernul a aprobat deja un ajutor de 100 de miliarde de șekeli (29 de miliarde de dolari), din care a fost alocat doar jumătate, provocând protestele a mii de oameni, sâmbătă seara, la Tel Aviv, împotriva unei reacții incompetente a guvernului la criza economică, scrie News.ro.

Restricții pentru români la intrarea în Ungaria: Cei cu simptome nu vor putea intra/ Carantină instituționalizată sau izolare la domiciliu 14 zile, în lipsa simptomelor/ Fără restricții cu 2 teste negative în 5 zile CITEȘTE ȘI Restricții pentru români la intrarea în Ungaria: Cei cu simptome nu vor putea intra/ Carantină instituționalizată sau izolare la domiciliu 14 zile, în lipsa simptomelor/ Fără restricții cu 2 teste negative în 5 zile

Rata șomajului a crescut până la 27% după măsurile de izolare impuse de autorități în luna martie, dar între timp a scăzut la 21%, pe măsură ce oamenii  și-au reluat activitățile.

În urmă cu o săptămână, premierul Benjamin Netanyahu a anunțat un nou pachet de măsuri pentru israelienii care și-au pierdut locurile de muncă din cauza crizei coronavirusului, afirmând că măsurile vor oferi o plasă de siguranță pentru anul următor.

Yaron a spus că cheltuielile vor fi de 15 miliarde de șekeli în 2020 și de 27 de miliarde de șekeli în 2021. În consecință, deficitul bugetar va fi de aproximativ 13% din PIB în acest an și de 7% din PIB în 2021.

Înainte de al doilea program de stimulare, deficitul bugetar era estimat la 11% din PIB pentru  2020, în creștere de la 3,7% din PIB în 2019.

Raportul dintre datoria publică și PIB va urca la 76% în 2020 și șa 78% în 2021, de la aproximativ 60% în 2019.

Banca Israelului, care acum o săptămână a menținut dobânda de politică monetară la 0,1% și a extins un program de achiziții de obligațiuni pentru a include și obligațiunile corporative, în scopul suplimentării lichidităților din piață, anticipează pentru acest an o contracție a economiei de 6%.

viewscnt
Afla mai multe despre
israel
deficit
coronavirus