Prețul petrolului a urcat la cel mai ridicat nivel din noiembrie

Prețul petrolului a urcat la cel mai ridicat nivel din noiembrie
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 27 apr 2016

Petrolul a atins miercuri cel mai ridicat nivel din ultimele peste 5 luni, susținut de așteptările privind scăderea producției în SUA și deprecierea dolarului, infomează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În jurul orei 13:00, contractele futures pentru petrolul Brent, cu scadența în iunie, întegistrau un avans de 2,6%, la 47 de dolari/baril. Prețul West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în iunie, era în creștere cu 2,2%, la 45,08 dolari/baril.

Atât cotația petrolului Brent, cât și cea WTI se află la cel mai ridicat nivel din prima jumătate a lunii noiembrie. Marți, prețul petrolul a înregistrat un avans de peste 3%.

Studiu: Trei sferturi dintre companiile românești înregistrează întârzieri la plata obligațiilor către parteneri CITEȘTE ȘI Studiu: Trei sferturi dintre companiile românești înregistrează întârzieri la plata obligațiilor către parteneri

Potrivit datelor publicate marți seara de American Petroleum Institute, stocurile de petrol ale SUA s-au redus cu 1,1 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 22 aprilie, deși analiștii anticipau un avans de 0,8 milioane de barili.

Agenția americană Energy Information Administration (EIA) va publica astăzi raportul oficial privind producția internă de petrol, aferent săptămânii încheiate pe 22 aprilie. EIA a raportat o scădere a producției interne de petrol, în săptămâna încheiată pe 16 aprilie, cu 24.000 de barili pe zi, la 8,95 milioane de barili pe zi, al șaselea declin săptămânal consecutiv. Producția săptămânală este așteptată să continue declinul.

"A fost un moment de cotitură pentru petrol când am avut declinul initial după întâlnirea producătorilor. Scăderea a fost recuperată, demonstrând că înghețarea producției reprezenta doar o mica parte din elementele de susținere a prețului. Perspectivele privind producția SUA și dolarul sunt cele mai generează câștigurile", consider Jasper Lawler, analist la CMC Markets.

Bloomberg Dollar Index, care arată evoluția dolarului față de un coș de 10 monede relevante, înregistra miercuri un declin de circa 0,15%. Pe parcursul anului, indicele a coborât cu peste 4%.

"Un dolar mai slab și așteptările solide privind fundamentele au dus prețurile mai sus. Sentimentul continuă să se îmbunătățească, grupul BP sugerând că piețele s-ar putea reechilibra spre finele anului", potrivit analiștilor băncii austariene ANZ.

Oficialii Rezervei Federale a SUA (Fed) se reunesc astăzi într-o ședință de politică monetară, însă, potrivit analiștilor, șansele unei majorări de dobândă sunt foarte mici. Totuși, cel puțin o majorare de dobândă este așteptată până la finele anului.

Creșterea dobânzilor în SUA duce la aprecierea monedei americane, ceea ce se reflectă în reducerea cotațiilor aurului negru, exprimate în dolari. Pe de altă parte, dobânzile scăzute fac ca investitorii să se orienteze spre active mai riscante.

viewscnt
Afla mai multe despre
brent
wti
petrol
eia
dolar
maxim
cotatii