Procurorii europeni au audiat bancheri libanezi în legătură cu comisioane plătite băncii centrale

Procurorii europeni au audiat bancheri libanezi în legătură cu comisioane plătite băncii centrale
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 ian 2023

Bancherii libanezi audiați de procurorii europeni cred că plățile sub formă de comisioane aflate acum în centrul unei anchete de corupție au fost plătite băncii centrale, au spus patru surse, în timp ce anchetatorii bănuiesc că banii au ajuns ilegal la fratele guvernatorului, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Procurori din Germania, Franța și Luxemburg s-au aflat la Beirut, săptămâna trecută, în cadrul anchetei privind spălarea banilor, scrie News.ro.

Restructurarea de la Poșta Română cuprinde 1.000 de oameni. Toți vor putea rămâne însă în companie pe alte posturi CITEȘTE ȘI Restructurarea de la Poșta Română cuprinde 1.000 de oameni. Toți vor putea rămâne însă în companie pe alte posturi

Ei suspectează că guvernatorul băncii centrale libaneze, Riad Salameh, și fratele său Raja au luat ilegal peste 300 de milioane de dolari de la banca centrală, între 2002 și 2015, și au investit o parte din fonduri în Europa.

Cei doi bărbați neagă deturnarea sau spălarea fondurilor publice, spunând că cele 300 de milioane de dolari au fost câștigate legal.

Guvernatorul, care a ocupat postul timp de trei decenii, spune că este făcut țap ispășitor pentru criza financiară din Liban, care a izbucnit în 2019.

Procurorii europeni au ascultat în ultima săptămână mărturii ale bancherilor și oficialilor libanezi pentru prima dată în cadrul anchetei care s-a concentrat pe cine a primit comisioanele, au declarat pentru Reuters cele patru persoane familiarizate cu chestiunea.

Procurorii europeni, care nu au depus încă acuzații oficiale, bănuiesc că banca centrală a încasat comisioanele sub formă de comision de la cumpărătorii de obligațiuni și apoi a transferat fondurile către Forry Associates, deținută de fratele guvernatorului, au spus sursele.

Bancherii și oficialii le-au spus procurorilor europeni aflați în vizită că nu știu că fondurile au ajuns către Forry Associates, au spus cele patru surse.

Biroul procurorului șef al Libanului a declarat vineri, într-un comunicat, că europenii aflați în vizită și-au încheiat călătoria și cooperarea va continua.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
comisioane
liban