PwC, sancționată cu o nouă amendă record în Marea Britanie

PwC, sancționată cu o nouă amendă record în Marea Britanie
scris 16 aug 2017

Firma de audit și consultanță PricewaterhouseCoopers (PwC) a primit o nouă amendă record în Marea Britanie, de peste 5 milioane lire sterline, după ce a admis că a săvârșit abateri în auditul financiar al RSM Tenon Group, la un moment dat una dintre cele mai mari firme de consultanță din Regat.

Autoritatea britanică de supraveghere în domeniul contabil (FRC) a amendat PwC cu 5,1 milioane lire (5,6 milioane euro), cea mai mare sancțiune decisă până în prezent de instituția britanică. Suma a fost redusă de la o amendă inițială de 6 milioane lire.

Precedentul record în ceea ce privește valoarea amenzilor impuse de FRC aparține tot PwC. Firma din Big Four a fost sancționată cu 5 milioane lire în luna mai, din cauza modului deficitar în care a verificat registrele contabile ale Connaught, furnizor de servicii de reparații și mentenanță în domeniul locuințelor sociale, intrat în insolvență în 2010.

Transelectrica, profit cu aproape o treime mai mic, de 98 milioane lei, în semestrul care a avut 2 vârfuri de prețuri pe piața energiei electrice CITEȘTE ȘI Transelectrica, profit cu aproape o treime mai mic, de 98 milioane lei, în semestrul care a avut 2 vârfuri de prețuri pe piața energiei electrice

PwC a admis o serie de abateri legate de auditul situației financiare a RSM Tenon în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2011, printre care lipsa de probe contabile corespunzătoare și eșecul în demonstrarea scepticismului profesional, potrivit FRC.

RSM Tenon era, în 2011, a șaptea mare firmă furnizoare de servicii financiare și contabile din Marea Britanie, având venituri de 200 milioane lire pe an și aproximativ 2.600 de angajați. În 2013, compania a intrat în insolvență, activele sale fiind cumpărate în același an de firma rivală Baker Tilly.

Pe lângă amenda de 5,1 milioane lire impusă PwC, FRC l-a amendat, în același dosar, pe Nicholas Edward Boden, partener PwC, cu 114.750 lire (aproximativ 126.000 euro). Amenda a fost redusă de la o valoare inițială de 150.000 lire.

Atât PwC, cât și Boden, au primit și mustrări severe din partea FRC.

Totodată, FRC a anunțat că o anchetă referitoare la fostul director financiar al RMS Tenon, Rusell McBurnie, se află în desfășurare.

PwC este investigată în Marea Britanie și pentru modul în care a evaluat situațiile finaciare ale gigantului din telecomunicații BT Group pentru perioada aprilie 2014-martie 2017. Ancheta a fost lansată ca urmare a anunțurilor BT legate de problemele contabile la divizia din Italia.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
pwc
amenda
frc
marea britanie
abateri
audit
rsm tenon