PwC, sancționată cu o nouă amendă record în Marea Britanie

PwC, sancționată cu o nouă amendă record în Marea Britanie
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 16 aug 2017

Firma de audit și consultanță PricewaterhouseCoopers (PwC) a primit o nouă amendă record în Marea Britanie, de peste 5 milioane lire sterline, după ce a admis că a săvârșit abateri în auditul financiar al RSM Tenon Group, la un moment dat una dintre cele mai mari firme de consultanță din Regat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Autoritatea britanică de supraveghere în domeniul contabil (FRC) a amendat PwC cu 5,1 milioane lire (5,6 milioane euro), cea mai mare sancțiune decisă până în prezent de instituția britanică. Suma a fost redusă de la o amendă inițială de 6 milioane lire.

Precedentul record în ceea ce privește valoarea amenzilor impuse de FRC aparține tot PwC. Firma din Big Four a fost sancționată cu 5 milioane lire în luna mai, din cauza modului deficitar în care a verificat registrele contabile ale Connaught, furnizor de servicii de reparații și mentenanță în domeniul locuințelor sociale, intrat în insolvență în 2010.

Transelectrica, profit cu aproape o treime mai mic, de 98 milioane lei, în semestrul care a avut 2 vârfuri de prețuri pe piața energiei electrice CITEȘTE ȘI Transelectrica, profit cu aproape o treime mai mic, de 98 milioane lei, în semestrul care a avut 2 vârfuri de prețuri pe piața energiei electrice

PwC a admis o serie de abateri legate de auditul situației financiare a RSM Tenon în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2011, printre care lipsa de probe contabile corespunzătoare și eșecul în demonstrarea scepticismului profesional, potrivit FRC.

RSM Tenon era, în 2011, a șaptea mare firmă furnizoare de servicii financiare și contabile din Marea Britanie, având venituri de 200 milioane lire pe an și aproximativ 2.600 de angajați. În 2013, compania a intrat în insolvență, activele sale fiind cumpărate în același an de firma rivală Baker Tilly.

Pe lângă amenda de 5,1 milioane lire impusă PwC, FRC l-a amendat, în același dosar, pe Nicholas Edward Boden, partener PwC, cu 114.750 lire (aproximativ 126.000 euro). Amenda a fost redusă de la o valoare inițială de 150.000 lire.

Atât PwC, cât și Boden, au primit și mustrări severe din partea FRC.

Totodată, FRC a anunțat că o anchetă referitoare la fostul director financiar al RMS Tenon, Rusell McBurnie, se află în desfășurare.

PwC este investigată în Marea Britanie și pentru modul în care a evaluat situațiile finaciare ale gigantului din telecomunicații BT Group pentru perioada aprilie 2014-martie 2017. Ancheta a fost lansată ca urmare a anunțurilor BT legate de problemele contabile la divizia din Italia.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
pwc
amenda
frc
marea britanie
abateri
audit
rsm tenon