Raiffeisen întârzie ieșirea de pe piața rusă, după ce Austria a apărat legăturile îndelungate cu Moscova

Raiffeisen întârzie ieșirea de pe piața rusă, după ce Austria a apărat legăturile îndelungate cu Moscova
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iul 2023

Raiffeisen Bank International (RBI) întârzie planurile de ieșire din Rusia, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, în condițiile în care Austria își apără cu mai multă determinare legăturile îndelungate cu Moscova.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Raiffeisen, a doua mare bancă din Austria și cea mai importantă bancă occidentală din Rusia, intenționa, în urma presiunii autorităților de reglementare, să scindeze până în septembrie afacerea din Rusia, care oferă servicii de plăți într-un moment în care rușii dispun de puține alternative, iar Moscova este din ce în ce mai izolată după invadarea Ucrainei, scrie Agerpres.

Consiliul Concurenței a declanșat inspecții la Edenred, Sodexo Pass și Up CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței a declanșat inspecții la Edenred, Sodexo Pass și Up

Austria și Raiffeisen, ce se află în vizorul autorităților americane care investighează legăturile dintre RBI și Rusia, rezistă presiunilor, în speranța că războiul din Ucraina se va încheia curând, au declarat sursele pentru Reuters.

Între timp oficialii austrieci apără cu mai multă determinare RBI în Europa și la Washington, spunând că în mod incorect se atrage atenția asupra băncii, susțin sursele, o poziție care afectează eforturile Occidentului de a izola Moscova, susțin sursele.

Deși în mod public Austria sprijină Ucraina, unii oficiali care au vorbit cu Reuters au spus că sunt reticenți în oprirea completă a legăturilor îndelungate cu Rusia, sperând că încă este posibil să fie reluate.

RBI încă nu și-a prezentat planurile autorităților de supervizare de la BCE, ceea ce face puțin probabilă scindarea până în septembrie a afacerii din Rusia. Banca vrea să aștepte aprobarea BCE înainte de a cere undă verde acționarilor săi, demersurile putând dura luni de zile, adaugă sursele.

Mai mult, aprobarea Băncii Centrale a Rusiei, a Ministerului de Finanțe și, în eventualitatea vânzării, chiar a președintelui Vladimir Putin, va fi necesară înainte ca RBI să acționeze.

În Rusia, RBI are aproximativ 2.600 de clienți corporate, patru milioane titulari locali de cont și 10.000 de angajați.

FOTO Grand Development, condusă de un fost fondator Meta Estate Trust și SVN România, investește peste 12 milioane euro într-un ansamblu imobiliar lângă Brașov. Maratonul Imobiliar cu cei mai importanți jucători, la PROFIT NEWS TV CITEȘTE ȘI FOTO Grand Development, condusă de un fost fondator Meta Estate Trust și SVN România, investește peste 12 milioane euro într-un ansamblu imobiliar lângă Brașov. Maratonul Imobiliar cu cei mai importanți jucători, la PROFIT NEWS TV

Conform surselor, autoritățile ruse și-au exprimat dorința ca RBI să rămână, deoarece permite plățile internaționale.

Un purtător de cuvânt al RBI a declarat că instituția va continua eforturile pentru realizarea unei vânzări sau a unei scindări și este decisă să-și reducă afacerea din Rusia.

Totuși, ritmul lent al acțiunilor RBI alimentează divergențele cu BCE, care supervizează banca și a făcut presiuni și asupra altor creditori, cum ar fi UniCredit, să părăsească Rusia. Banca italiană nu a dorit să comenteze în privința planurilor sale.

BCE a cerut RBI ca în acest an să nu plătească dividende din cauza temerilor sale privind Rusia, au precizat sursele.

De asemenea, RBI examinează vânzarea ca o alternativă pentru a debloca capitalul de până la patru miliarde de euro legat de profitabila divizie din Rusia.

Guvernatorul Băncii Centrale a Austriei, Robert Holzmann, și-a exprimat îngrijorarea față de presiunile BCE asupra băncii, într-o discuție cu președintele BCE, Christine Lagarde, susțin sursele.

Reprezentanții Băncii Centrale a Austriei și ai BCE nu au dorit să comenteze informația.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanțe din Austria a declarat că și alte bănci din Europa sunt de asemenea active în Rusia.

VIDEO&GALERIE FOTO Podul suspendat de la Brăila, al treilea ca mărime din Europa, supranumit «Golden Gate» al României, a fost inaugurat. Investiție de peste 2,5 miliarde de lei CITEȘTE ȘI VIDEO&GALERIE FOTO Podul suspendat de la Brăila, al treilea ca mărime din Europa, supranumit «Golden Gate» al României, a fost inaugurat. Investiție de peste 2,5 miliarde de lei

"O bancă nu poate părăsi o țară ca asta peste noapte", a declarat purtătorul de cuvânt, criticând ceea ce el a descris ca pretenția ca Austria să fie o excepție.

Prezența RBI în Rusia a provocat diviziuni în conducere, precum și între membrii băncilor regionale (Landesbanks) care controlează grupul, unii oficiali cerând ieșirea de pe piața rusă.

La finele lunii martie, directorul general de la RBI, Johann Strobl, le-a spus acționarilor că banca austriacă va analiza o posibilă vânzare sau separare de afacerile din Rusia. Potrivit lui Strobl, Raiffeisen va continua să își reducă activitățile în Rusia în timp ce își evaluează opțiunile, dar va menține anumite operațiuni în ideea de a putea să își păstreze licența bancară.

Raiffeisen Bank International (RBI) operează în Rusia încă de la prăbușirea fostei URSS și în prezent este a zecea mare bancă din Rusia în funcție de active. Anul trecut, Raiffeisen a înregistrat un profit net de aproximativ 3,8 miliarde de euro, datorită în mare parte unui plus de profit de două miliarde de euro de pe urma afacerii sale din Rusia. 

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen
rusia