Raiffeisen obține printre cele mai slabe rezultate la testele de stres derulate de Autoritatea Bancară Europeană

Raiffeisen obține printre cele mai slabe rezultate la testele de stres derulate de Autoritatea Bancară Europeană
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 iul 2016

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a dat publicității rezultatele ultimelor sale teste de stres, potrivit cărora banca italiană Monte dei Paschi, banca austriacă Raiffeisen, banca spaniolă Banco Popular și două din principalele bănci irlandeze au obținut cele mai slabe rezultate, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

EBA a analizat modul în care s-ar comporta băncile în cazul unui șoc economic care ar dura trei ani și a ajuns la concluzia că banca italiană Monte dei Paschi, cea mai veche bancă din lume, ar rămâne cu o rată a capitalului de bază de minus 2,44%. Pragul minim fixat pentru trecerea testelor a fost o rată a capitalului de bază de 5,5%. La fel ca și Monte dei Paschi, banca irlandeză Allied Irish Banks s-a situat sub prag, cu o rată a capitalului de bază de 4,31%, scrie Agerpres..

De asemenea, piețele sunt interesate și de cât de multe bănci au fost capabile să mențină o rată a capitalului de bază de 7%, pragul care în mod normal declanșează o depreciere a obligațiunilor emise de bănci pentru a-și reface capitalul. Potrivit EBA, grupul bancar spaniol Banco Popular, Bank of Ireland și grupul bancar austriac Raiffeisen au terminat testele sub acest prag cu rate ale capitalului de bază de 6,62%, 6,15% și respectiv 6,12%.

Când au introdus în 2011 testele de stres, autoritățile europene își doreau să întărească încrederea într-un sistem bancar zguduit de criza financiară, salvat parțial de la faliment cu banii contribuabililor. Primul test a fost criticat de investitori ca fiind prea lax – opt din cele 90 de bănci testate au picat, totuși - , astfel că Autoritatea Bancară Europeană a revenit în 2014 cu o versiune mai dură. 25 din cele 123 de instituții testate au picat și birocrații europeni au descoperit o gaură în capital de 25 de miliarde de euro, dacă mediul economic devine advers, șomajul crește și prețul proprietăților scade.

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen
autoritatea bancara europeana