Retragere de peste 2,2 milioane euro din compania-mamă a complexului spa Therme

Retragere de peste 2,2 milioane euro din compania-mamă a complexului spa Therme
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 feb 2017

Principalul asociat al companiei BSH Geothermie din Sibiu, care controlează Therme Nord București, a decis să se retragă din societate și să-și vândă participația de peste 50% din capital deținută la companie celui de-al doilea asociat ca importanță, firma germană STL Beteiligungs-AG, contra sumei de peste 2,2 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

BSH Geothermie deține 73,5% din firma Therme Nord București SRL, care operează aquapark-ul Therme Balotești, celălalt asociat la Therme fiind compania austriacă A-Heat Allied Heat Exchange Technology AG (26,5%).

Astfel, cetățeanul german Johann Thaddäus Spegel, în vârstă de 88 de ani, își va ceda întreaga participație de 50,4% din capitalul BSH Geothermie unui alt asociat la companie, firma germană STL Beteiligungs-AG. Cesiunea se va face la valoarea nominală a deținerii, în sumă de 2.217.600 euro, potrivit unui document al companiei.

Acordul asupra vânzării participației a fost convenit în prima parte a lunii februarie, iar banii trebuie să intre în conturile lui Johann Thaddäus Spegel până pe 7 martie.

Date preliminare indică un minus de peste 1 miliard de lei venituri colectate de Fisc în ianuarie-surse CITEȘTE ȘI Date preliminare indică un minus de peste 1 miliard de lei venituri colectate de Fisc în ianuarie-surse

În urma tranzacției, STL Beteiligungs-AG își va majora participația la BSH Geothermie la 99,9% din capital. Restul de 0,1% va rămâne în posesia celuilalt asociat, firma Geothermie Nord SRL, deținută de sibianul Robert Hanea și administrată de un alt sibian, Stelian Iacob.

Iacob este administrator și la Therme Nord București SRL, înregistrată de asemenea în Sibiu, fiind totodată manager general al complexului geotermal. La rândul său, Robert Hanea este reprezentantul legal în România al austriecilor de la A-Heat Allied Heat Exchange Technology AG, deținători a 26,5% din capitalul Therme Nord București SRL.

În noiembrie anul trecut, asociații Therme Nord București SRL au decis să modifice actul constitutiv al companiei prin adăugarea mai multor obiecte de activitate, printre care alte activități extractive, producția și comercializarea de energie electrică, decontaminare, tratarea și eliminarea deșeurilor sau construcții hidrotehnice.

Tot atunci, compania a anunțat că vrea să extindă zona Galaxy, destinată familiilor, cu o suprafață de 4.000 de metri pătrați, în urma unei investiții de peste 10 milioane de euro. Astfel, capacitatea totală de primire a corpului Galaxy, după deschiderea noului spațiu, se va dubla, ajungând la 2.000 de persoane simultan.

Experții în fiscalitate îi atrag atenția lui Dragnea că are erori grave în proiectul cu TVA 0% la livrarea de locuințe CITEȘTE ȘI Experții în fiscalitate îi atrag atenția lui Dragnea că are erori grave în proiectul cu TVA 0% la livrarea de locuințe

Complexul spa Therme, deschis în ianuarie 2016, a beneficiat de un ajutor de stat de 6,6 milioane euro, însemnând 22% din valoarea inițială a investiției de 29,5 milioane euro, potrivit informațiilor publicate de Ministerul de Finanțe. Reprezentanții Therme au precizat ulterior că valoarea totală a investiției, în momentul finalizării ei, în decembrie 2015, a fost extinsă la 50 milioane euro, iar valoarea anunțată de Finanțe era cea prevăzută în proiectul depus în 2013.

Aquapark-ul Therme utilizează apă geotermală captată de la o adâncime de 3.100 m, în zona comunei Balotești, Ilfov. Therme Nord București SRL deține din 2014 licență de concesiune pentru explorarea resurselor de apă geotermală din perimetrul Balotești, județul Ilfov, emisă de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM). 

În perioada 2011-2015 inclusiv, înainte de deschiderea complexului Therme, firma a raportat la Ministerul Finanțelor Publice cheltuieli totale cumulate de 41,1 milioane lei (cele mai mari în 2015, de 29,79 milioane lei) și venituri de 22,8 milioane lei (din care 17,4 milioane lei în 2015).

În martie anul trecut, Therme Nord București SRL a încheiat un contract de emitere a unei scrisori de garanție bancară cu Banca Transilvania, necesară companiei pentru un credit contractat de la banca germană Commerzbank. Mai recent, în septembrie anul acesta, Therme a contractat un credit chiar de la Banca Transilvania.

După cum Profit.ro a scris în exclusivitate, Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a hotărât, în luna mai a anului trecut, că Therme Nord București SRL, precum și firma care asigura la acea dată paza complexului termal, DAB Security SRL, s-au făcut vinovate la începutul lui 2016, în două situații, de discriminare față de persoane de etnie romă și a sancționat cele două companii cu amenzi contravenționale. Ambele firme au contestat hotărârile de sancționare dictate de CNCD, cerând în instanță, în contencios administrativ, anularea acestora. Procesele sunt și în prezent în desfășurare, pe rolul Curții de Apel București.

viewscnt
Afla mai multe despre
therme
complexul therme
therme balotesti
therme nord bucuresti
aquapark therme
spa therme