Rezervele valutare ale Chinei au continuat să scadă în ianuarie, atingând cel mai redus nivel din 2012

Rezervele valutare ale Chinei au continuat să scadă în ianuarie, atingând cel mai redus nivel din 2012
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 7 feb 2016

Rezervele valutare ale Chinei s-au redus în ianuarie pentru a treia lună consecutiv, ajungând la cel mai scăzut nivel înregistrat din 2012, în condițiile în care banca centrală a vândut dolari pentru a sprijini yuanul, transmit Bloomberg și MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Față de luna decembrie, rezervele valutare au scăzut cu 99,47 miliarde de dolari, la 3.231 miliarde de dolari, conform datelor publicate duminică de Banca Populară a Chinei. Autoritățile încearcă să susțină yuanul, în contextul în care se confruntă cu ieșiri masive de capital.

“Deși rezervele rămase sunt substanțiale, ritmul rapid de scădere din ultimele luni este nesustenabil”, spune Rajiv Biswas, economist la IHS Global Insigh.

Creditarea bancară frânează în China CITEȘTE ȘI Creditarea bancară frânează în China

Cifrele vin după ce, în decembrie, rezervele valutare ale Chinei au avut cel mai abrupt declin lunar înregistrat vreodată, de 107,9 miliarde de dolari, în condițiile în care banca centrală a cheltuit sume importante pentru sprijinirea yuanului, afectat de temerile privind încetinirea economiei și de creșterea dobânzilor în SUA. Ieșirile de capital au urcat la 158,7 miliarde de dolari în decembrie, cel mai mare nivel consemnat din luna septembrie.

În 2015, rezervele valutare ale Chinei au coborât cu 512,66 miliarde de dolari, cea mai mare scăderea anuală înregistrată până acum. Ieșirile de capital au însumat 1.000 de miliarde de dolari anul trecut, fiind de peste 7 ori mai mari decât în 2014,  potrivit estimărilor Bloomberg Intelligence.

În august, banca centrală a Chinei a devalorizat moneda națională la cel mai redus nivel față de dolar din ultimii aproape trei ani, măsură care a generat speculații în rândul investitorilor.

Autoritățile chineze estimează o creștere de 6,5%-7% a economiei în acest an, după ce în 2015 avansul a fost de 6,9%, cel mai lent din ultimii 25 de ani.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
china
yuan
rezerve valutare
bpoc
banca populara chineza
capital