România a lansat două emisiuni de obligațiuni externe, pentru care a primit deja oferte de peste 5,5 mld. euro

România a lansat două emisiuni de obligațiuni externe, pentru care a primit deja oferte de peste 5,5 mld. euro
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 21 oct 2015

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) vrea să atragă miercuri cel puțin 1 miliard de euro prin vânzarea de obligațiuni pe 10 și 20 de ani pe piețele internaționale, prima ieșire pe piața externă din acest an, pentru care a primit deja oferte de peste 5,5 miliarde de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cererea este concentrată pe tranșa de obligațiuni cu scadență la 10 ani, potrivit Reuters.

Obligațiunile pe 10 ani au un randament indicativ de 1,9 - 1,95 puncte procentuale peste midswap, în scădere de la un randament de 2 puncte peste midswap anunțat inițial. Pentru titlurile pe 20 de ani, MFP a anunțat un randament indicativ de 2,5 puncte procentuale peste midswap. Rata mid swap se situează în prezent la 0,96%-0,97%.

Intermediarii operațiunii sunt Citigroup, HSBC, Raiffeisen Bank International și UniCredit.

“Investitorii au așteptat de mult ieșirea României pe piețe. Au indicat că sunt interesați în maturități mai lungi, așa că estimez o cerere bună pentru aceste obligațiuni“, a declarat pentru Bloomberg Roxana Hulea, analist al Societe Generale din Londra.

Randamentul pentru obligațiunile României în euro se situa la 2,7% în jurul prânzului, cel mai ridicat nivel începând cu 8 septembrie. În iunie, randamentul eurobondurilor românești a urcat la un maxim de 3,03%, potrivit Bloomberg.

Ministerul Finanțelor intenționează să împrumute anul acesta 2 miliarde de euro de pe piețele internaționale, dar a ales până acum să mai aștepte, având în vedere volatilitatea cauzată de problemele statului elen și îngrjorările privind creșterea economică a Chinei, a declarat recent Diana Popescu, director adjunct al Trezoreriei.

Popescu a adăugat că, în condițiile unui deficit bugetar estimat la 1,9-2% din PIB pentru 2016, împrumuturile României de pe piața externă vor însuma 2-2,5 miliarde de euro anul viitor.

În cel mai pesimist scenariu, împrumuturile de pe piața externă ar urma să ajungă la 4 miliarde de euro, iar pe piața internă ponderea titlurilor cu scadența pe termen scurt ar urma să crească.

Ponderea datoriilor în monedă străină reprezintă 17,1% din împrumuturile totale ale României, în scădere de la aproximativ 20% în 2014. România a atras anul trecut de pe piețele internaționale 2 miliarde de dolari și 2,75 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
eurobonduri
finante