România a rămas țara cu cel mai mare deficit la colectarea TVA din UE. Comisia Europeană estimează însă o scădere a deficitului la colectare în 2018

România a rămas țara cu cel mai mare deficit la colectarea TVA din UE. Comisia Europeană estimează însă o scădere a deficitului la colectare în 2018
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 5 sep 2019

România rămâne țara cu cele mai mari probleme din UE la încasarea TVA, având un deficit la colectare de aproape 35,5% din veniturile teoretice și pierzând 29,3 miliarde de lei pe fondul necolectării acestei taxe, potrivit unui studiu publicat de Comisia Europeană, bazat pe date din 2017.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Veniturile teoretice din TVA în cazul României au fost estimate la 82,53 de miliarde de lei pentru anul 2017, însă încasările au fost de doar 53,23 miliarde de lei.

Totuși, potrivit unei prime estimări, în 2018, deficitul de colectare al României s-a redus la 32,5% în 2018. Este pentru prima dată când Comisia Europrană include în studiul privind încasările TVA și estimări pentru cel mai recent an încheiat.

În 2016, România a avut un deficit la colectare de aproape 36%. Totuși, din 2013, deficitul de colectare a TVA al României a scăzut cu circa 2 puncte procentuale, de la 38%.

România a rămas țara cu cel mai mare deficit la colectarea TVA din UE. Comisia Europeană estimează însă o scădere a deficitului la colectare în 2018

Pe fondul reducerii TVA din ianuarie 2017 după o altă scădere în 2016,, rata efectivă a TVA a coborât la 12,7% în 2017.

Per ansamblu, Statele din Uniunea Europenă au avut, în 2017, un deficit de 137,5 de miliarde de euro la colectarea TVA, ceea ce reprezintă peste 11,2% din veniturile din această taxă. Deficitul la colectare ca pondere în veniturile teoretice s-a redus cu 1 punct procentual față de abul trecut.

Deficitul de colectare s-a redus, în 2017, în 25 de state membre UE, în timp ce în 3 țări europene situația s-a înrăutățit.

Potrivit estimării-fulger pentru 2018, deficitul la colectare în UE a coborât la 10% din veniturile teoretice în 2018.

Pe fondul evaziunii fiscale și al problemelor legate de sistemele de colectare, statele europene pierd anual venituri din TVA de miliarde de euro.

"Climatul economic favorabil și anumite politici pe term scurt adoptate de UE au ajutat la diminuarea deficitului de TVA în 2017. Totuși, pentru a atinge un progres mai important, vom avea nevoie de o reformă completă a sistemului TVA pentru a combate evaziunea. Propunerile noastre dea  introduce un sistem definitiv și pretenos cu mediul de afaceri rămân pe masă. Staele membre nu își permit să stea cu mâinile în sân în timp miliarde de euro sunt pierdute din cauza evaziunii și neconcordanțelor din sistem", a declarat a declarat Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
incasare tva
gap tva
deficit tva
pierderi tva
studiu comisia europeana
tva romania