România, ultima din UE la colectarea TVA. Deficitul de încasare, estimat să crească pe fondul pandemiei

România, ultima din UE la colectarea TVA. Deficitul de încasare, estimat să crească pe fondul pandemiei
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 10 sep 2020

România a rămas pe ultimul loc în Uniunea Europeană la colectarea TVA și în 2018, cu un deficit de încasare de aproape 34%, mult peste media la nivelul blocului comunitar. Comisia Europeană estimează că deficitul de încasare se va adânci considerabil în acest an, pe fondul pandemiei.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Diferența dintre veniturile din TVA preconizate și sumele încasate efectiv la buget s-a situat la 33,8% în 2018, față de un deficit mediu de 11% în UE.

În pofida unei ușoare îmbunătățiri comparativ cu anul 2017, când deficitul de încasare a atins 34,3%, România a rămas țara europeană cu cel mai mare deficit de colectare a TVA, fiind urmată de Grecia (cu un deficit de 30,1%) și Lituania (25,9%).

Finanțele fac simulări privind data de 25 octombrie, termen la care firmele trebuie să achite obligațiile fiscale amânate în starea de urgență/alertă CITEȘTE ȘI Finanțele fac simulări privind data de 25 octombrie, termen la care firmele trebuie să achite obligațiile fiscale amânate în starea de urgență/alertă

Cele mai reduse deficite s-au înregistrat în Suedia (0,7%), Croația (3,5%) și Finlanda (3,6%), potrivit unui raport al Comisiei Europene publicat joi.

În termeni nominali, cel mai mare deficit de încasare a TVA a fost consemnat în Italia (35,4 miliarde euro), urmată de Marea Britanie (23,5 miliarde euro) și Germania (22 miliarde euro).

România a încasat 12,89 miliarde de euro din TVA în 2018, comparativ cu venituri preconizate de 19,485 miliarde de euro, rezultând un deficit de 6,595 miliarde de euro.

Comisia estimează că deficitul de încasare se va adânci în toate statele membre în acest an, în contextul blocajelor economice generate de pandemia de coronavirus. Veniturile nerealizate din TVA la bugetul UE sunt preconizate la 164 miliarde de euro, față de venituri nerealizate de 140 miliarde de euro în 2018.

În cazul României, deficitul de încasare a TVA este estimat la 37,4% în 2020.

România, ultima din UE la colectarea TVA. Deficitul de încasare, estimat să crească pe fondul pandemiei

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit incasare tva
incasari tva
comisia europeana
venituri nerealizate tva