Toate firmele ar putea fi obligate prin lege să distribuite o cotă minimă din profit angajaților

Toate firmele ar putea fi obligate prin lege să distribuite o cotă minimă din profit angajaților
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 9 sep 2020

Toți angajatorii, atât cei de stat, cât și cei din mediu privat, ar urma să fie obligați să aloce salariaților o cotă de cel puțin 7,5% din profitui net realizat, conform unui proiect de lege inițiat și susținut de un fost deputat USR și mai mulți lideri PSD.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Inițiatorii sunt fostul deputat USR Adrian Dohotaru, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, președintele comisiei de muncă din Camera Deputaților, Adrian Solomon, și deputații social-democrați Florin Manole și Roxana Mînzatu.

ULTIMA ORĂ Sprijinul de 500 euro pentru angajații în regim de telemuncă este extins și pentru starea de alertă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Sprijinul de 500 euro pentru angajații în regim de telemuncă este extins și pentru starea de alertă

Autorii susțin că participarea la profit a salariațiilor este o practică des întâlnită la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene.

”La nivelul UE, participarea la profit se regăsește în 30% dintre unitățile cu peste 10 angajați, în timp ce 13% din angajații europeni beneficiază de diverse scheme de participare la profit (European Company Survey 2013. Eurofound)”, subliniază autorii proiectului.

Aceștia susțin, totodată, că: ”În România, inegalitatea dintre capital și muncă rămâne a fi în continuare una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană. Cota parte care revine muncii se situează în mod constant sub 40% din PIB, în ciuda creșterii constante a ratei de ocupare, a majorărilor salariale și în contrast cu majoritatea statelor europene, unde repartiția tinde să fie mult mai echitabilă”.

Conform datelor Eurostat, citate de inițiatori, în 2018 ponderea remunerației în PIB a salariaților la nivelul UE-28 era de 48%, iar în România de 38%. 

DOCUMENT Ministerul Finanțelor publică nota prin care precedentul ministru cerea guvernului, în octombrie, să reanalizeze calendarul de majorare a pensiilor. Actualul ministru vorbește de aproape un an despre acest document CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ministerul Finanțelor publică nota prin care precedentul ministru cerea guvernului, în octombrie, să reanalizeze calendarul de majorare a pensiilor. Actualul ministru vorbește de aproape un an despre acest document

Autorii propunerii legislative mai arată că posibilitatea salariaților de a participa la profit a fost reglementată până în anul 2003 prin Legea societătilor comerciale, care prevedea că ”fondatorii, administratorii și personalul societății vor participa la beneficii, dacă aceasta este prevazută în actul constitutiv ori, în lipsa unor asemenea prevederi, a fost aprobată de adunarea generală extraordinară". Începând cu anul 2003 aceasta posibilitate a fost eliminată în cazul angajaților.

Astfel, în prezent, posibilitatea de a repartiza profit salariațillor este prevăzută doar pentru companiile de stat, care pot acorda aceste drepturi în limita a 10% din profitui net, dar nu mai mult de nivelul unui salariu de bază mediu lunar. Sumele reprezentând partlciparea salariaților sunt considerate venituri salariale, fiind impozitate și incluse în baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii.

Proiectul de lege inițiat acum instituie obligația de participare la profit a salariaților pentru toate companiile.

Astfel, proiectul prevede că: ”Din profitul net realizat pentru un anumit exercițiu financier anual, conform situațiilor financiare anuale aprobate, angajatorul are obligația de a distribui salariaților, cu titlul de participare la profit, suplimentar salariului și celorlaltor drepturi bănești prevăzute de lege și de contractele individuale și colective de muncă aplicabile o parte din acel profit net realizat”.

Prin profit net realizat, proiectul definește profitul contabil rămas după deducerea din profit, dupa caz, a impozitului pe profit sau a impozitului specific unor activități.

DECIZIE Avocații rup din piața notarilor - vor certifica documente și solicita înscrisuri de la autorități în numele clienților CITEȘTE ȘI DECIZIE Avocații rup din piața notarilor - vor certifica documente și solicita înscrisuri de la autorități în numele clienților

Partea care se alocă participării la profit a salariaților va fi de 7,5% din profitul net realizat, dar  prin contractele colective de muncă aplicabile se poate stabiii o cotă procentuală diferită, dar care nu poate fi mai mică de 7,5% și nici mai mare de 25%, prevede inițiativa legislativă.

De participarea la profit prevazută beneficiază numai salariații care au vechime de minimum 12 luni, deși proiectul dă posibilitatea ca prin contractele colective de muncă aplicabile să se poată stabili o perioadă minimă mai lungă sau mai scurtă decât cea menționată, dar nu mai mare de 24 de luni.

Din cota stabilită, 80% va fi destinată salariaților eligibili, iar 20% va fi destinată împărțirii numai salariatilor mai performanți sau tuturor, dar în funcție de performanțele profesionale ale salariaților, mai prevăd inițiatorii.

Măsură adoptată în primă etapă pentru șoferii profesioniști: Salariu minim de 3.000 lei, ca în construcții, și scutire de impozit, ca în IT CITEȘTE ȘI Măsură adoptată în primă etapă pentru șoferii profesioniști: Salariu minim de 3.000 lei, ca în construcții, și scutire de impozit, ca în IT

Pentru angajator, sumele acordate salariaților ca participare la profit vor putea fi deduse drept cheltuieli, nefiind luate în calcul în baza Iunară de calcul al contribuției asiguratorie pentru muncă.

În același timp, pentru angajați sumele respectiv vor fi scutite de impozit pe venit și nu vor fi luate în calcul pentru plata contribuțiilor sociale.

În cazul în care va fi adoptată de Parlament și promulgată de șeful statului, legea va intra în vigoare la data de 1 ianuarie a anului următor publicarii ei în Monitorul Oficial al României, conform proiectului.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
lege
proiect
firme
angajator
cota
profit
participare
distribui
salariati
angajati
parlament
psd