Tablete cu bani de la BM - Guvernul modifică un acord pentru un împrumut de 200 milioane euro cu BIRD, parte a grupului Banca Mondială

Tablete cu bani de la BM - Guvernul modifică un acord pentru un împrumut de 200 milioane euro cu BIRD, parte a grupului Banca Mondială
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 8 sep 2020

Guvernul va putea utiliza pentru achiziția de tablete și laptopuri fonduri dintr-un acord de împrumut încheiat cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern prezentat de Ministerul Finanțelor. Acordul în valoare de 200 milioane de euro era destinat inițial creșterii ratei de promovare a examenului de bacalaureat, precum și reducerii abandonului școlar în învățământul secundar și terțiar, dar a mai fost modificat anul acesta de Guvern, astfel încât să poată folosi bani din linia de finanțare și pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Noua modificare, în scopul achiziției de tablete și laptopuri a fost convenită din luna iunie cu reprezentanții BIRD.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acordul inițial a fost semnat în 2015.Guvernul este autorizat ca, prin Ministerul Finanțelor, de comun acord cu BIRD, să introducă amendamente la acordul de împrumut, în funcție de condițiile de derulare ale acestuia.

BIRD este parte a grupului Banca Mondială.

"Având în vedere criza declanșată în învățământ de pandemia COVID19, la cererea Ministerului Educației și Cercetării (MEC) la data de 11 iunie 2020 s-a solicitat BIRD, care a acceptat conform scrisorii din 28 iulie 2020 amendarea acordului de împrumut astfel:

  • introducerea unor noi activități în cadrul Subcomponentei 1.2 – Intervenții sistemice prin care se asigură furnizarea de bunuri pentru unitățile de învățământ liceal, eligibile pentru a primi granturi finanțate din proiectul ROSE. Bunurile constau în echipamente informatice (laptopuri, licențe educaționale, table interactive) și echipamente sanitare (purificatoare/filtre de aer, camere termice) etc,
  • creșterea capacității MEC de a sprijini comunicațiile informaționale ale școlilor, liceelor și universităților pentru învățarea on-line și de a utiliza informațiile educaționale pentru a monitoriza învățământul secundar superior și tranziția elevilor către învățământul terțiar", prevede proiectul Ministerului Finanțelor.

Data-limită de tragere a sumelor din cadrul împrumutului este 31 decembrie 2022.

Guvernul încearcă să asigure elevilor echipamentele necesare, tablete și laptopuri, pentru ca aceștia să poată participa online la cursuri. În funcție de situația epidemiologica și de capacitatea școlilor și liceelor, în noul an școlar elevii ar putea merge la cursuri sau ar putea participa online.

Premierul Ludovic Orban a declarat în urmă cu circa o săptămână că va schimba conducerea Oficiului National pentru Achiziții Centralizate (ONAC). Anunșul a fost făcut în contextul în care autoritățile centrale au constatat că nu pot finaliza licitația derulată prin ONAC privind achiziția a 250.000 de tablete care ar fi urmat să fie distribuite elevilor, pentru desfășurarea de cursuri școlare online. Orban a spus că Guvernul a creat cadrul legal pentru ca achiziții de tablete sau materiale sanitare pentru unitățile de învățământ să poată fi făcute de autoritățile locale și de școli, urmând a fi decontate din fonduri europene.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a spus, sâmbătă, că în urma licitației desfășurate de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) există o companie care a câștigat licitația pentru asigurarea a trei loturi de tablete, iar firma este pregătită să înceapă distribuția a 82.000 de astfel de dispozitive începând cu 9 septembrie, dacă licitația nu va fi contestată.

„La momentul acesta am aflat că există un câștigător pentru trei loturi, 82.000 de tablete . Au fost nouă loturi și au câștigat trei dintre cele nouă locuri. Data de 8 este, înțeleg de la ONAC, data de 8 (septembrie – n.r.) este ultima zi în care se pot depune contestații la licitație, știm cu toții care este Legea achizițiilor publice. Exisă posibilitatea să se depună contestații la achiziție, până acum nu s-au depus. Dacă nu se depun contestații, 82.000 de tablete înțelegem că operatorul care a câștigat în data de 9 începe distribuția, începând cu data de 9”, a declarat Monica Anisie sâmbătă, într-o emisiune la B1 Tv, scrie News.ro.

Ministrul Educației a precizat că Inspectoratele Școlare din fiecare județ au făcut un necesar pe care l-au transmis ministerului de resort și astfel s-a ajuns la organizarea unei licitații pentru 250.000 de tablete. Anisie a mai declarat că la Ministerul Educație derulează un proiect împreună cu Banca Mondială prin care licee vor primi laptopuri și alte echipamente electronice inclusiv table inteligente. Aceste școli pot da în comodat elevilor echipamente.

„Vorbim despre 1164 de licee, aproximativ 60.000 de laptopuri, este vorba tot de o achiziție suntem în desfășurarea achiziției” a adăugat Anisie.

Guvernul a alocat și la rectificarea bugetară fonduri pentru achiziția de laptopuri și tablete. Astfel, Ministerul Educației a primit alocări suplimentare de 551,4 milioane lei reprezentând majorarea creditelor de angajament destinate, în principal, achiziționării de echipamente electronice pentru elevii și cadrele didactice pentru a putea participa la activitățile de e-learning, precum și pentru lucrări de execuție și proiectare pentru un număr de 59 grădinițe.

viewscnt
Afla mai multe despre
tablete
imprumut
bird