Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va fi nevoită să își închidă biroul din Emiratele Arabe Unite, din cauza sancțiunilor occidentale

Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va fi nevoită să își închidă biroul din Emiratele Arabe Unite, din cauza sancțiunilor occidentale
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 dec 2022

Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va fi nevoită să își închidă biroul din Emiratele Arabe Unite, la începutul anului viitor, din cauza sancțiunilor occidentale, a declarat prim-vicepreședintele instituției financiare, Alexandr Vediahin, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sancțiunile occidentale majore au vizat sistemul financiar al Rusiei după ce Moscova a trimis zeci de mii de militari în Ucraina, pe 24 februarie, scrie News.ro.

VIDEO Televiziunea rusă folosește Crăciunul ca obiect de propagandă împotriva Uniunii Europene: Frigul, bezna și hamsterul din supă CITEȘTE ȘI VIDEO Televiziunea rusă folosește Crăciunul ca obiect de propagandă împotriva Uniunii Europene: Frigul, bezna și hamsterul din supă

Sberbank este una dintre câteva bănci majore rusești care au fost excluse din sistemul internațional de plăți SWIFT, iar unii directori seniori au fost personal afectați de sancțiuni.

”Din păcate, în contextul sancțiunilor, ne confruntăm cu constrângeri serioase asupra biroului nostru SberInvest Orientul Mijlociu din Abu Dhabi și, din păcate, suntem nevoiți să-l închidem în primul trimestru al anului 2023”, a declarat Vediahin reporterilor.

El a spus că Sberbank va continua să deservească clienții de pe piața din Emiratele Arabe Unite și că sunt în curs de desfășurare comunicări active cu autoritățile de reglementare chineze cu privire la deschiderea unui birou acolo.

”Sper că până la sfârșitul anului 2023 vom putea deschide o sucursală în China, de obicei acest lucru durează 1-1/2 până la 2 ani”, a spus Vediahin.

Filiala europeană a Sberbank, cu sediul la Viena, a fost închisă prin ordin al Băncii Centrale Europene în martie, după ce BCE a avertizat că banca se confruntă cu eșecuri din cauza unei crize a depozitelor.

La începutul acestui an, Banca Rusiei a ordonat instituțiilor financiare să-și limiteze raportările financiare.

Sberbank a reluat unele declarații financiare în acest trimestru, raportând o scădere de 84,8% a profitului net din perioada ianuarie-noiembrie, în termeni anuali, , depășind rezultatele de la nivelul sectorului financiar, care la 1 noiembrie încă înregistra pierderi.

Vediahin a refuzat să facă prognoze pentru întregul an, dar a spus că Sberbank este încrezătoare că va fi profitabilă în decembrie.

Baza de clienți corporativi a băncii a crescut cu 3%, până la 3 milioane, în 2022, iar portofoliul său de credite corporative s-a mărit cu 13,5%, până la peste 18.000 de miliarde de ruble (263,35 miliarde de dolari), fără a lua în considerare reevaluarea monedei, a spus Sberbank într-un comunicat.

Vediahin a spus că se așteaptă ca portofoliul de credite corporative al Rusiei, în ansamblu, să crească cu 12-14% în 2023, cu condiția ca inflația să fie în conformitate cu prognoza băncii centrale de 5%-7% și dobânda cheie să fie în jurul nivelurilor actuale.

viewscnt
Afla mai multe despre
sberbank
rusia
sanctiuni