Acțiunile globale scad marți, afectate de o creștere a randamentelor obligațiunilor americane - care a împins dolarul la maximele ultimelor 10 luni -, după ce oficialii Rezervei Federale au reiterat că ratele dobânzilor nu vor scădea prea curând.
UPDATE ora 18:45 Vânzările de acțiuni au accelerat în a doua parte a zilei. Indicele european Stoxx 600 se deprecia cu 1,1% cu puțin timp înaintea închiderii tranzacțiilor, scăderi apropiate fiind consemnate și pe principalii indici bursieri de la Frankfurt, Paris și Milano.
La New York, indicele Dow Jones a coborât cu 1,3%, până la 33.009 puncte, și a trecut pe scădere de la începutul anului, cu un declin de 0,4%. S&P 500 și Nasdaq Composite se depreciau cu circa 1,5% fiecare.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Știrea inițială:
Perspectivele menținerii costurilor de împrumut la niveluri ridicate pentru mai mult timp au afectat și alte active sensibile la evoluția ratelor, inclusiv petrolul, care și-a extins declinul de luni.
Randamentele obligațiunilor Trezoreriei americane pe 10 ani au depășit 4,7%, atingând cel mai ridicat nivel de la sfârșitul anului 2007. Costul datoriei pe 30 de ani a urcat, de asemenea, la maximul ultimilor 16 ani.

Luni, randamentele au crescut cel mai mult de la începutul lunii septembrie, mișcare care a pus capăt unui raliu generalizat în piețele de acțiuni, de mărfuri și valutare, scrie Reuters.
Indicele MSCI All-World s-a depreciat cu 0,5% astăzi, coborând aproape de cel mai redus nivel din ultimele patru luni.
În Europa, indicele regional Stoxx Europe 600 consemna un declin de 0,7% în jurul orei 17:00 (ora României), cu scăderi pe toate principalele piețe: -0,1% pentru indicele FTSE 100 de la Londra, -0,7% pentru referința DAX de la Frankfurt și -0,8% pentru CAC 40 de la Paris.
Acțiunile americane au început tranzacțiile în teritoriu negativ, investitorii așteptând publicarea datelor privind crearea de noi locuri de muncă. Indicele Dow Jones se deprecia cu 0,4% la ora menționată, S&P 500 înregistra un declin de 0,5%, iar Nasdaq Composite a coborât cu 0,6%.
Indicele dolarului față de un coș de 6 valute rivale, printre care euro, lira sterlină și yenul, s-a apreciat cu 0,13%, la 107,16 – cel mai ridicat nivel din noiembrie anul trecut.
"Există două lucruri foarte puternice care susțin dolarul american în acest moment: diferențialul de dobândă reală este favorabil SUA și economia americană este mai performantă", a comentat Samy Chaar, economist-șef la Lombard Odier.
Ratele reale ale dobânzilor, spre deosebire de cele nominale, iau în calcul inflația, care scade mai rapid în Statele Unite decât în Europa.