Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că, acum, cursul leului este într-o zonă de echilibru, după deprecierea abruptă ce a urmat primului tur al alegerilor prezidențiale și revenirii ușoare de după cel de-al doilea tur.
Isărescu spune că ieșirile de capitaluri au fost puternice și sub toate formele și că BNR a cheltuit chiar mai mult decât au estimat analiștii bancari.
Cursul a rupt pragul de 4,98 lei/euro în urmă cu două săptămâni și a urcat până la un nou maxim istoric, de 5,12. Luni, cursul a coborât la 5,03, iar azi a urcat la 5,08.

Isărescu refuză să spună care este noul prag apărat de banca centrală, dar punctează că leul este într-o zonă de echilibru.
„Cel mai mult pot să vorbesc despre o zonă de echilibru și cred că acum suntem în acea zonă de echilibru. Dar o zonă de echilibru nu înseamnă margini, pentru că exact acolo te atacă speculatorii”
„Noi intervenim, dar nu spunem când, cum și cu cât”
„Calculând cursul efectiv real, cred că suntem unde trebuie”, adaugă Isărescu.
„Undeva probabil că vom interveni, dar nici eu nu știu. Sau nu știu astăzi, dar văd mâine dimineață. La nivelul actual cred că este într-o zonă de echilibru”.
Erste a estimat la 6 miliarde de euro cheltuiala BNR cu intervențiile pentru susținerea leului. Întrebat dacă estimările analiștilor sunt corecte, Isărescu a spus că acestea sunt ușor subevaluate.

„Cei care au apărut în public, fiind bancheri, și având mai multă libertate decât are banca centrală din acest punct de vedere nu au greșit prea mult. Așa, să vă mai dau o informație - ușor au subevaluat ieșirile și intervențiile noastre”, spune Isărescu.
Guvernatorul adaugă că ieșirile de capitaluri au fost de toate formele, mai puțin investiții străine directe. A nominalizat în special investițiile de portofoliu, cu ieșirile celor ale fondurilor de hedging. „Speculația nu e interzisă în piață”, spune guvernatorul.
Presiunile pe deprecierea leului au apărut a doua zi după primul tur al prezidențialelor și au fost generate de un cumul de factori, precizează Isărescu, printre care discursul politic inflamat, rezultatul primului tur și demisia guvernului.
Isărescu adaugă că nivelul de 5 lei/euro nu mai putea fi apărat.

Cea mai mare provocare în perioada următoare este, potrivit lui Isărescu, cea cu reducerea deficitului bugetar, care anul trecut a atins 9,3% din PIB și în acest an ar trebui să scadă la 7%.
BNR a majorat la 4,6% prognoza de inflație pentru finele anului, evoluție ce nu ia în considerare deprecierea leului, care ar urma să adauge încă 0,3% la inflație, potrivit lui Isărescu, și nici impactul noilor măsuri fiscale ce urmează să fie adoptate.