Senatul a adoptat, decizional, un proiect prin care amenzile pe care le aplică ASF devin venit la bugetul de stat. Membrii ASF pot răspunde civil și penal

Senatul a adoptat, decizional, un proiect prin care amenzile pe care le aplică ASF devin venit la bugetul de stat. Membrii ASF pot răspunde civil și penal
scris 20 apr 2021

Senatul a adoptat, decizional, proiectul de lege inițiat de către deputatul PNL Florin Roman prin care amenzile care pot fi aplicate de către Autoritatea de Supravegheze Financiară devin venit la bugetul de stat și sunt diferențiate pentru persoane fizice și juridice. În varianta adoptată de senatori a fost eliminată reglementarea prin care membrii ASF erau exonerați de răspundere civilă și penală.

„Amenda pentru persoanele fizice este cuprinsă între 1.000 lei și echivalentul în lei a 25% din venitul net anual al persoanei fizice realizat cu angajatorul sau amendă. Pentru persoanele juridice, amenda este cuprinsă între 10.000 lei și echivalentul în lei a 1% din cifra de afaceri anuală a persoanei juridice”, potrivit unui amendament admis de comisia buget-finanțe și adoptat de plenul Senatului, scrie News.ro.

Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri CITEȘTE ȘI Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri

În varianta adoptată de către Senat a fost modificată prevederea reglementată de Camera Deputaților potrivit căreia amenzile încasate sunt 50% venit la bugetul ASF și 50% la bugetul de stat. Astfel toate sumele din amenzile încasate devin venit la bugetul de stat, potrivit formei adoptate de

„În cazul persoanelor juridice - limita maximă a fost înlocuită cu 1% din cifra de afaceri pentru că, pentru asigurătorii mari, acel 1% poate reprezenta chiar mai mult decât acel 1.000.000 lei cât era limita în formularea inițială”, susțin inițiatorii acestui amendament.

Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II) CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)

Printre articolele eliminate în forma adoptată de Senat se numără și unul care prevede că membrii consiliului ASF care nu domiciliază în București vor beneficia de decontarea cheltuielilor cu locuința de serviciu, cazare, diurnă și transport.

Totoată, a fost eliminată și reglementarea care prevedea exonerarea răspunderii civile și penale pentru membrii ASF.

„Cheltuielile de judecată ocazionate de procedurile judiciare inițiate împotriva membrilor Consiliului ASF sau împotriva personalului acesteia însărcinat să exercite atribuții de supraveghere și control se suportă de către ASF, dacă organele judiciare constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună credință și fără neglijență, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea în condițiile legii a atribuțiilor de supraveghere și control”, potrivit formei adoptate de Senat.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

„Paza ASF se asigură de către Jandarmeria Română, prin structurile specializate, în mod gratuit”, este o altă prevedere eliminată în variantă adoptată luni de Senat.

Proiectul de lege a fost adoptat de Cameră pe 13 octombrie 2020, iar votul Senatului a fost decizional. Prin urmare, legea merge la promulgare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
senat
asf