Sfaturile șefului BVB pentru micii antreprenori

Sfaturile șefului BVB pentru micii antreprenori
Cristina Dobreanu
Cristina Dobreanu
scris 22 apr 2016

Directorul general al Bursei de Valori (BVB), Ludwik Sobolewski, le-a spus antreprenorilor aflați la început de drum, prezenți la evenimentul Warm-Up by Investment Ready, că, uneori, micile detalii pot face diferența în afaceri, iar succesul depinde și de atitudinea de învingător pe care trebuie să o aibă chiar și atunci când lucrurile par mai dificile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Probabil aveți în minte o mulțime de idei, de inovații care ar trebui să schimbe lumea. Vă ghidați după principiul «think big», iar acesta este un lucru foarte bun. Dar trebuie să spun că acest tip de inovații disruptive sunt destul de rare în lumea în care trăim. Inovația poate înseamna și îmbunătățirea unor lucruri care există deja. Trebuie să vă concentrați și pe micile schimbări care pot face diferența, eu nu aș subestima importanța micilor detalii. Vă pot duce la succese foarte mari”, a spus Ludwik Sobolewski.

Polonezul le-a mai spus proprietarilor de startup-uri prezente la BVB că atitudinea este foarte importantă, iar eșecurile nu ar trebui să îi sperie dând exemplul culturii americane care, uneori, ”consideră eșecul ca o precondiție pentru succes”.

Românii sunt cei mai dornici din UE să devină antreprenori, dar au și cea mai mare teamă de eșec CITEȘTE ȘI Românii sunt cei mai dornici din UE să devină antreprenori, dar au și cea mai mare teamă de eșec

De asemenea, Ludwik Sobolewski a subliniat că încurajează în continuare investițiile în firmele mici făcute pe AeRo, sistemul alternativ de tranzacționare, lasat anul trecut.

În România, aproape 70% dintre micii antreprenori au folosit proprii bani pentru pornirea unei afaceri, 11% au accesat fondurile europene, 6% au avut finanțare nerambursabilă prin programele statului, iar 4% au apelat la familie și prieteni, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanță EY și Impact Hub.

Aproape 70% dintre startup-uri sunt pornite cu fonduri proprii, cele mai multe în IT CITEȘTE ȘI Aproape 70% dintre startup-uri sunt pornite cu fonduri proprii, cele mai multe în IT

Evenimentul Warm-Up by Investment Ready i-a pus față în față pe micii antreprenori, majoritatea aflați la început de drum, cu investitori cu experiență care le-au dat sfaturi, le-au subliniat punctele slabe sau i-au lăudat. Miza este participarea la programul dedicat antreprenorilor central și est-europeni creat de Investment-Ready Academy, la Viena. Cele două startup-uri care vor fi selectate să plece la Viena, vor fi anunțate până pe 3 mai.

Nume importante din peisajul de afaceri autohton, investitori și mentori, au fost prezenți la evenimentul Investment Ready Warm-Up. Din juriu însă au făcut parte investitorul și antreprenorul german Robert Knapp, co-fondator al dezvoltatorului de soluții de criptare, confidențialitate și securitate a datelor, fostul CEO al companiei Henkel Andreas Fuhrmann, Sergiu Neguț, business angel în Fru Fru, Intermedicas, 2parale sau MindIt.

De partea cealaltă a ”baricadei”, participanții le-au prezentat potențialilor investitori o paletă interesantă de idei printre care se numără o școală de tenis premium, un serviciu online care îți poate printa și trimite acasă pozele de pe Instagram și Facebook, soluții imobiliare pentru studenții în căutare de cămin, o inițiativă pentru crearea unei bănci de lapte matern sau programe de educație non-formală.

”A fost cel mai mare Warm-Up pe care l-am organizat vreodată, cu peste 30 de participanți, unii chiar neașteptat de buni. Startup-urile au înțeles nevoia de mentoring. Mulți dintre cei care au venit cu gândul să ceară investiție au plecat cu gândul la ce trebuie să schimbe, ce trebuie să învețe și cum trebuie să facă lucrurile înainte de a avea nevoie de o investiție pe care să o poată folosi cum trebuie. Cei care vor fi selecționati pentru a merge la Viena, vor avea ocazia să fie pregătiți în profunzime în multe aspecte foarte importante ale businessului și vor avea ocazia să cunoască o bună parte a ecosistemului investițional din Austria”, a spus Matei Dumitrescu, reprezentant al Investment Ready Academy și organizatorul evenimentului.

În cei patru ani de când a fost fondată, entitatea vieneză Investment Ready Academy a reușit, prin cele peste 700 de startup-uri și aproape 300 de participanți la Warm-Up-uri din 11 țări, să atragă fonduri de peste 2 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
ludwik sobolewski
bvb
sfaturi
mici antreprenori
warm-up by investment ready