SUA: Ratele Fed ar putea ajunge la peste 5,4%, potrivit unui oficial. Două scenarii pe masă

SUA: Ratele Fed ar putea ajunge la peste 5,4%, potrivit unui oficial. Două scenarii pe masă
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 mar 2023

Un oficial al băncii centrale americane a declarat că ar susține o majorare a ratei dobânzii la peste 5,4% în următoarele luni, dacă inflația nu încetinește mai repede, iar piața muncii rămâne tensionată, potrivit AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Christopher Waller, care este unul dintre guvernatorii instituției monetare, distinge două scenarii pentru următoarea ședință a Fed, din 21 și 22 martie, și pentru următoarele întâlniri, scrie Hotnews.ro.

În scenariul optimist, în care „crearea de locuri de muncă scade”, iar inflația „scade considerabil (...) și își reia traiectoria descendentă”, el spune că va susține încă două majorări ale dobânzii, care ar putea ajunge la 5,1% până la 5,4%.

Acesta ar fi cel mai ridicat nivel din 2006 încoace. Ratele Fed se situează în prezent în intervalul 4,50 - 4,75%.

Două rapoarte vor fi analizate cu atenție deosebită înainte de următoarea ședință: cifrele privind șomajul și ocuparea forței de muncă din februarie, care vor fi publicate la 10 martie, și indicele de inflație IPC la 14 martie.

Fed însăși preferă o altă măsură pentru a evalua creșterea prețurilor, indicele PCE, care va fi publicat la 31 martie.

Fed dorește să reducă presiunea asupra pieței muncii, care se confruntă cu o lipsă majoră de forță de muncă, „ceea ce a dus la o creștere a salariilor, contribuind la o inflație ridicată”, a declarat guvernatorul.

Inflația, ocuparea forței de muncă, vânzările cu amănuntul:cifrele publicate în februarie au fost mult mai mari decât se aștepta, în timp ce încetinirea mult așteptată părea să fie în curs.

„Datele recente sugerează că cheltuielile de consum nu încetinesc atât de mult, că piața forței de muncă continuă să fie nesustenabilă și că inflația nu scade atât de repede pe cât am crezut că va scădea”, a declarat Waller.

Inflația a crescut în ianuarie în SUA la 5,4% în ritm anual, potrivit indicelui PCE preferat de Fed, pe care aceasta vrea să o reducă la aproximativ 2%.

Iar rata șomajului a fost la cel mai scăzut nivel din ultimii peste 50 de ani, de 3,4%.

Un alt oficial al Fed, Neel Kashkari, a avertizat chiar miercuri că este deschis la o majorare a dobânzii mai mare decât cea de 25 de puncte de bază (un sfert de punct procentual) adoptată la precedenta ședință din 1 februarie, care a marcat o încetinire după mai multe creșteri.

viewscnt
Afla mai multe despre
fed
dobanda
sua