Szczurek, ING Bank: Creșterea dobânzilor va afecta mai mult clienții cu credite Prima casă decât pe cei cu credite standard

Szczurek, ING Bank: Creșterea dobânzilor va afecta mai mult clienții cu credite Prima casă decât pe cei cu credite standard
scris 8 mar 2017

Clienții care s-au împrumutat pentru o locuință în cardul programului Prima Casă sunt mai vulnerabili la o eventuală creștere a dobânzilor în viitor decât cei care au credite ipotecare standard, spune Michal Szczurek, CEO ING Bank Romania.

Vulnerabilitatea mai ridicată este dată de expunerea mai mare în cazul Prima Casă, unde clientul a acoperit din avans doar 5% din valoarea imobilului achiziționat, restul fiind credit, dar mai ales de impactul mai mare pe care l-ar avea asupra ratelor de rambursat o creștere a ratei Robor, peste care, la Prima casă, se aplică marje mai reduse decât la creditele standard. “la dobânzi situate acum sub 3%, în caz de creșteri în viitor, șocul va fi mai mare pentru ratele clienților cu credite Prima Casă decât la creditele standard”, arată Szczurek.

ING Bank, care a intrat mai târziu în programul Prima Casă, nefiind interesată de acesta în anii în care împrumuturile se dădeau în euro, a fost singura instituție care a majorat anul acesta avansul solicitat clienților de la 5% la 10%, foarte aproape de nivelul de 15% cerut în cazul ipotecarelor standard. “Vom oferi în continuare credite Prima Casă, dar vrem să o facem în mod responsabil. Avem clienți care cer și la acest nivel majorat de avans. Noi nu suntem dependenți de Prima Casă, avem cotă piață de doar 8% la prima Casă și de 15% la credtele noi acordate”, afirmă șeful ING, înt-un context în care pentru alte bănci mari de retail creditele Prima Casă au ajuns să reprezinte chiar și 90% din împrumuturile ipotecare nou acordate.

viewscnt
Afla mai multe despre
ing bank
prima casa
michal szczurek