Titlurile de stat din programul Fidelis au strâns subscrieri de peste 100 milioane euro, Nehotărâre între lei și euro, dar și între scadențe

Titlurile de stat din programul Fidelis au strâns subscrieri de peste 100 milioane euro, Nehotărâre între lei și euro, dar și între scadențe

Sursa foto: Denisismagilov | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 dec 2023

Pe un fond de participare mai redusă, în linia ediției, de toamnă, titlurile de stat pentru populație puse în vânzare de Ministerul Finanțelor nu găsesc o predilecție distinctă.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

În sistemul Bursei de Valori București s-au strâns, în oferta de titluri de stat dematerializate destinate populației, peste 5.700 de ordine, valoarea agregată a subscrierilor pentru cele 5 emisiuni fiind de 117,10 milioane euro, o participarea mai degrabă slabă, în linia ediției precedente, de toamnă, când investitorii au plasat aproximativ 13.300 de ordine cu o valoare de 299,34 milioane euro.

Piața este atât de nehotărâtă încât nu se poate că există un lait-motiv către o scadență sau pe o monedă. Obligațiunile guvernamentale denominate în lei, cu maturitate în 2026 și având dobândă anuală de 7,25% (R2612A) au cumulat ordine de cumpărare în valoare de 133,00 milioane lei (26,88 milioane euro). Emisiunea, deși are doar a 3-a sumă atrasă, are participarea celor mai mulți investitori.

SURPRIZĂ - FOTO Alaric Securities va intra pe piața românească. Vizează și titluri de stat CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ - FOTO Alaric Securities va intra pe piața românească. Vizează și titluri de stat

Dacă titlurile în lei cu dobândă de 6,10% (R2412C) au cumulat plasamente de 77,80 milioane lei (15,73 milioane lei), volumul este de peste 3 ori mai mic, respectiv de 23,20 milioane lei (4,69 milioane euro) pentru obligațiunile guvernamentale cu aceeași maturitate, dar bonificate cu o dobândă de 7,10% de criteriul donării de sânge (R2412B).

O participare în echivalent 34,70 milioane euro, s-a înregistrat pe titlurile de stat în euro cu scadența la 5 ani (R2812AE) și care au un cupon de dobândă de 5,50%. Cealaltă emisiune denominată în moneda unică europeană, cea la un an (R2412BE), a atras subscrieri de 35,10 milioane euro, susținută de dobânda de 4,00%.

Ediția-record în programul Fidelis a fost cea din primăvară, când valoarea agregată a subscrierilor s-a ridicat la echivalentul a 618,39 milioane euro. Tendința de declin exacerbată în toamnă și pe parcursul actualei oferte s-a resimțit încă de la exercițiul din vară, unul mai degrabă slab, în care Minsterul Finanțelor Publice a atras până la final 482,36 milioane euro, într-o piață istovită de oferta publică primară de la Hidroelectrica (H2O).

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bursa
bvb
dobanzi
mfp
fidelis