Trei bănci comerciale, vizate de atacuri de tipul "real-time phishing"

Trei bănci comerciale, vizate de atacuri de tipul "real-time phishing"
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 oct 2020

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a identificat, în ultimele săptămâni, atacuri de tip "real-time phishing" împotriva clienților unor instituții financiare din România.

Urmărește-ne și pe Google News

Băncile vizate de aceste atacuri sunt ProCredit Bank, Raiffeissen Bank și Alpha Bank, scrie Agerpres.

PROFIT ENERGY.FORUM Mark Beacom: BSOG a finalizat conducta de traversare subterană a plajei de la Vadu CITEȘTE ȘI PROFIT ENERGY.FORUM Mark Beacom: BSOG a finalizat conducta de traversare subterană a plajei de la Vadu

"Care este diferența dintre un atac clasic de tip phishing și un real-time phishing? Spre deosebire de primul caz, în care miza atacatorilor este extragerea de date personale și financiare pentru a fi folosite mai târziu, într-un atac de tip real-time phishing, site-ul fraudulos este conectat în timp real cu platforma de online banking a băncii vizate. Odată ce utilizatorul introduce datele sale de autentificare pentru serviciul de internet banking, pagina de phishing cere utilizatorului să aștepte procesarea, cu un mesaj de tipul Așteptați aprobarea băncii pentru solicitarea dvs. Vă rog să nu închideți fereastra. Desigur, în tot acest timp în care utilizatorul așteaptă validarea pentru a intra în platformă, atacatorii accesează în timp real contul de online banking și inițiază transferuri bancare frauduloase din contul utilizatorului-victimă", explică specialiștii CERT-RO într-un material postat pe propria pagină de Internet.

Potrivit sursei citate, numele de domenii utilizate de către atacatori pentru paginile de phishing seamănă cu URL-urile legitime ale platformelor de online banking. "Mai mult, pentru a introduce utilizatorii în eroare, sunt folosite tehnici de tip typosquatting (ex: goo.gle.com, în loc de google.com). De aceea este extrem de important ca, atunci când activăm online și în special în cazurile în care facem tranzacții, să nu acționăm impulsiv, să nu ne grăbim și să verificăm de mai multe ori informația, înainte de a executa o acțiune. Paginile de phishing identificate sunt găzduite pe platforme sau CDN-uri legitime, cum ar fi Github, Gitlab sau Fastly, complicând astfel blocarea accesului la nivel de gateway și dezmembrarea schemei de phishing", atenționează experții.

viewscnt
Afla mai multe despre
cert-ro
phishing
procredit bank
raiffeissen bank
alpha bank.