UBS: Lira sterlină este "extrem de subevaluată", declinul monedei britanice se apropie de final

UBS: Lira sterlină este "extrem de subevaluată", declinul monedei britanice se apropie de final
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 18 aug 2017

Lira sterlină este “extrem de subevaluată”, în special față de euro, în condițiile în care investitorii se concentrează exceseiv pe ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, susțin analiștii grupului financiar elvețian UBS.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-o notă adresată clienților, UBS spune că investitorii ar trebui să priveacă dincolo de agitația produsă de Brexit.

Lira sterlină se tranzacționează în prezent pentru mai puțin de 1,1 euro (1,0945 euro/unitate), ceea ce, cu excepția unei prăbușiri de scurtă durată în octombrie 2016, nu s-a mai întâmplat din 2010. Miercuri, lira a coborât, pe parcursul ședinței, până la 1,0932 euro pe unitate, cel mai redus nivel din 2010, incluzând prăbușirea de 2 zile din octombrie, când minimul a fost 1,0934 euro pe unitate.

 “Până la urmă, fundamentele economice ies la suprafață, iar acum acestea sugerează că declinul lirei față de euro se apropie, treptat, de final”, spune Dean Turner, analist UBS.

UBS estimează, pentru următoarele 12 luni, că lira va ajunge la un curs de circa 1,13 euro, respective 1,36 dolari. În prezent, moneda britanică se tranzacționează pentru circa 1,288 dolariamericani.

“Sunt întrebat mereu cât mai poate scădea lira. (…)Lira pare extrem de subevaluată după majoritatea calculelor. Brexitul va schimba comerțul dintre Marea Britanie și UE, dar tttoate au un preț. Indicatorii din sectorul manufacturier arată că moneda mai slabă creștere cererea pentru exporturile britanice”, adaugă Turner.

Opinia UBS este în contradicție cu cea a altor instituții financiare importante. Analiștii Morgan Stanley, afirmau, într-o notă publicată săptămâna trecută, că euro ar putea depăși paritatea în raport cu lira sterlină anul viitor. Mai exact, un euro ar putea valora, în 2018, mai mult decât lira sterlină, situație nemaîntâlnită până acum.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira
gbp
dolar
euro
moneda
subevaluata
brexit
ubs