Un Brexit fără acord ar conduce la o depreciere a lirei sterline cu 25%, avertizează Banca Angliei

Un Brexit fără acord ar conduce la o depreciere a lirei sterline cu 25%, avertizează Banca Angliei
scris 29 nov 2018

Un Brexit fără acord ar provoca un șoc enorm economiei britanice, iar lira sterlină s-ar deprecia cu 25%, avertizează Banca Angliei (BoE) în evaluarea sa a diverselor scenarii ale ieșirii din Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

BoE a precizat miercuri că în cazul acestui scenariu - cel mai negru, Produsul Intern Brut (PIB) britanic va scădea cu 7,8% până la 10,5% până în 2024, față de ceea ce ar fi fost dacă nu ar fi avut loc Brexitul.

Un raport al Guvernului, publicat miercuri, evaluează scăderea PIB-ului la 9,3% în 15 ani, scrie News.ro.

PROFIT Financial.forum - Bancherii se uită spre schimbările pregătite la darea în plată: Încercăm să pictăm lebedele negre. Suntem întrebați de afară dacă ne așteptăm la criză imobiliară. Isărescu anunță un termen rezonabil pentru euro CITEȘTE ȘI PROFIT Financial.forum - Bancherii se uită spre schimbările pregătite la darea în plată: Încercăm să pictăm lebedele negre. Suntem întrebați de afară dacă ne așteptăm la criză imobiliară. Isărescu anunță un termen rezonabil pentru euro

Banca centrală prezintă un tablou deosebit de îngrijorător în cazul unei ieșiri din UE fără acord, care ar conduce la o creștere a șomajului la 7,5%, iar a inflației la 6,5%, în timp ce prețurile pe piața imobiliară ar crește cu 30%.

În cazul unei mențineri a relației strânse cu UE, PIB-ul ar scădea cu 1,2% până la 3,8% până în 2024, precizează BoE, care a primit mai degrabă favorabil acordul Brexitului negociar de premierul Theresa May.

Instituția, care a publicat rezultatele testelor de rezistență ale sectorului financiar, a dat asigurări că marile bănci britanice dispun de nivelul de capital necesar pentru a face față ”unui șoc economic dur care ar fi asociat unui Brexit dezordonat”, adică fără acord.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
banca angliei
lira sterlina