Utilizatorii Worldcoin stau la coadă să le fie scanat irisul pentru ID-ul digital și criptomonede gratuite

Utilizatorii Worldcoin stau la coadă să le fie scanat irisul pentru ID-ul digital și criptomonede gratuite
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 iul 2023

Oamenii din întreaga lume își scanează globii oculari în schimbul unui ID digital și al promisiunii unor criptomonede gratuite, ignorând preocupările activiștilor pentru confidențialitate și ale autorităților de reglementare în domeniul datelor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Fondat de Sam Altman, CEO al dezvoltatorului ChatGPT OpenAI, proiectul Worldcoin spune că își propune să creeze o nouă ”rețea de identitate și financiară” și că ID-ul său digital va permite utilizatorilor, printre altele, să demonstreze online că sunt oameni, nu un bot, scrie News.ro.

Allianz schimbă strategia - își separă operațiunile de asigurări pentru companii, inclusiv în România. O nouă denumire CITEȘTE ȘI Allianz schimbă strategia - își separă operațiunile de asigurări pentru companii, inclusiv în România. O nouă denumire

Proiectul a fost lansat luni, scanările globului ocular având loc în țări precum Marea Britanie, Japonia și India.

La o conferință de criptomonede din Tokyo, oamenii au stat marți la coadă în fața unui glob argintiu strălucitor, flancat de pancarte pe care scria: ”Orbs sunt aici”.

Solicitanții s-au aliniat pentru a-și scana irisul de către dispozitiv, înainte de a aștepta cele 25 de monede Worldcoin gratuite, despre care compania spune că utilizatorii verificați le pot revendica.

Utilizatorii au declarat pentru Reuters că au cântărit îngrijorările legate de colectarea datelor și curiozitatea lor față de proiect, care spune că a emis ID-uri pentru peste două milioane de oameni din 120 de țări, mai ales în timpul unei perioade de probă în ultimii doi ani.

”Există riscul ca datele proprii să fie colectate de o companie, dar îmi place să urmăresc cele mai actualizate proiecte cripto. Mi-a fost puțin frică, dar am făcut-o acum și nu pot da înapoi”, a spus Saeki Sasaki, 33 de ani.

Colectarea de date de la Worldcoin este ”un potențial coșmar de confidențialitate”, a declarat Electronic Privacy Information Center, un militant pentru confidențialitate din SUA.

Worldcoin nu a răspuns la întrebările Reuters cu privire la politicile sale de confidențialitate trimise prin e-mail marți.

JPMorgan vrea să extindă banca sa online Chase în Germania și alte țări din UE CITEȘTE ȘI JPMorgan vrea să extindă banca sa online Chase în Germania și alte țări din UE

Site-ul web al companiei spune că proiectul este ”complet privat” și că fie datele biometrice sunt șterse, fie utilizatorii pot opta pentru stocarea lor în formă criptată.

'BANI GRATIS'

Luni, în holul unui spațiu de lucru în comun din estul Londrei, doi reprezentanți Worldcoin au arătat unui mic grup de oameni cum să descarce aplicația și să fie scanate, împărțind apoi tricouri și autocolante gratuite cu ”om verificat”.

Christian, un designer grafic în vârstă de 34 de ani, a spus că participă pentru că era ”intrigat”.

El urmărește evoluțiile inteligenței artificiale (AI) și cripto, cumpărând criptomonede ”doar pentru distracție”.

”Cred că în viitor AI va fi greu de diferențiat de oameni și cred că acest lucru poate rezolva această problemă și asta este destul de uimitor”, a spus el, refuzând să-și dea numele complet din motive de confidențialitate.

Monedele Worldcoin s-au tranzacționat marți în jurul valorii de 2,30 USD pe cea mai mare platformă de tranzacționare din lume, Binance, marți.

EXCLUSIV Surpriză - Jumbo a cumpărat un mall în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Surpriză - Jumbo a cumpărat un mall în România

Pentru mulți utilizatori, promisiunea câștigurilor financiare din monedele cripto a fost suficientă pentru a-i face să își predea date personale.

Ali, un student de inginerie chimică în vârstă de 22 de ani, care și-a investit o parte din împrumutul studențesc în cripto, a spus că a calculat că cele 25 de monede gratuite ar putea fi vândute între 70 și 80 de dolari la prețurile curente.

"I-am spus fratelui meu despre asta azi dimineață. I-am spus ”sunt bani gratis, vrei să vii cu mine să-i iei?"

Atât Christian, cât și Ali au declarat că nu au citit politica de confidențialitate a Worldcoin, care spune că datele pot fi transmise subcontractanților și ar putea fi accesate de guverne și autorități – deși mai spune că ia măsuri pentru a atenua riscurile și folosește criptarea pentru a opri accesul neautorizat.

”Este destul de îngrijorător, dar cred că multe companii au datele noastre în acest moment”, a spus Ali.

Grupul britanic pentry campanii de confidențialitate Big Brother Watch a spus că există riscul ca datele biometrice să fie piratate sau exploatate.

”Sistemele de identificare digitală măresc controlul de stat și corporativ asupra vieții persoanelor și rareori se ridică la înălțimea beneficiilor extraordinare pe care tehnocrații tind să le atribuie acestora”, a spus responsabilul senior de advocacy Madeleine Stone.

Proiectul a atras, de asemenea, atenția autorităților de reglementare, autoritatea britanică de reglementare a datelor spunând Reuters că pun întrebări despre lansarea Worldcoin în Marea Britanie.

Chiriile continuă să se scumpească. Unde sunt cele mai ieftine case CITEȘTE ȘI Chiriile continuă să se scumpească. Unde sunt cele mai ieftine case

Într-un mall din Bengaluru, India, operatorii orb au abordat trecătorii marți și le-au arătat cum să se înscrie.

Cei mai mulți intervievați de Reuters au spus că nu sunt îngrijorați de confidențialitate.

Un nou utilizator, Sujith, student la comerț, în vârstă de 18 ani, a spus că nu a citit literele mici ale Worldcoin și că nu are probleme legate de confidențialitate.

El a spus că investește puținii bani de buzunar pe care îi primește de la familia sa în cripto.

"În timp ce eram în trecere m-au întrebat dacă vreau niște monede gratuite? Deci (m-am gândit) de ce nu?" a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
worldcoin
criptomonede